bierfestival raalte in teken van abdijbier

Stichting Horecafeesten Raalte houdt op zaterdag 26 en zondag 27 september voor de tweede keer een groot bierfestival. Deze keer staat het festival niet in het teken van bokbier, zoals de eerste keer het geval was, maar van abdijbier. Abdijbier is bier van hoge gisting dat door de paters van een abdij gebrouwen wordt of in naam verbonden is aan een abdij. Bij verschillende horecagelegenheden in het centrum van Raalte kun je in totaal negen verschillende soorten abdijbier proeven.

Het bierfestival valt in hetzelfde weekend als het straattheaterfestival StreetLive (op zaterdag) en de koopzondag. Een bewuste keuze. “We hopen toegevoegde waarde aan deze leuke gezellige dagen te kunnen geven”, vertelt Laurens Kieftenbeld namens Stichting Horecafeesten Raalte. “Maar daarnaast hopen we ook mensen kennis te laten maken met de verschillende horecagelegenheden van Raalte. Zo trek je een publiek dat anders niet zo snel naar je etablissement komt.”

Vorig jaar stond het festival in het teken van bokbier, maar dat was dit jaar om logistieke redenen niet mogelijk. “De brouwerijen geven het bokbier namelijk pas vrij na 1 oktober. We wilden ons bierfestival niet loskoppelen van StreetLive en de koopzondag. Een festival als dit moet je ook over twee dagen houden. Want lang niet iedereen wil op één middag negen verschillende soorten bier proeven.” Laurens hoopt ook dat het festival een positieve uitwerking heeft op de biercultuur in Salland. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld België en Brabant hebben we hier niet echt een rijke biertraditie. De meeste mensen hier nemen genoegen met een pilsje van de tap. En dat is best zonde, want er zijn ontzettend veel verschillende soorten bier. Wat dat betreft kunnen we ook flink variëren met de formule. Misschien houden we volgend jaar wel een Duits bierfestival, of een Engels bierfestival.”

Het Bierfestival Raalte begint zaterdag om 12.00 uur bij De Zwaan. Rond 12.30 uur wordt het eerste fust aangetapt en pastoor Verweij krijgt de primeur om het eerste glas abdijbier te proeven. Deelnemers ontvangen voor 12,50 euro een mooi proefglaasje (van tweehonderd milliliter) en een boekje waarop de bieren en de deelnemers staan vermeld, in het midden komt een plattegrond met deelnemende bedrijven. Je kunt dus één of twee dagen komen proeven van de abdijbieren. Bedenk wel: Het zijn biertjes met een hoger alcoholpercentage dan pils.

De Stichting Horecafeesten kiest voor een voorzichtige start, maar wil het bierfestival in de loop der jaren uitbreiden tot een volwaardig evenement. Laurens: “Het is zeker de bedoeling dat het een blijvertje wordt en we hopen dat het evenement regionale aantrekkingskracht krijgt. We presenteren nu tien verschillende soorten abdijbieren. Natuurlijk zijn enkele merken bekend, maar met name de Isid’or en de Maredsous zijn exclusieve bieren, die je niet snel elders tegenkomt. Een echte kans dus voor de bierliefhebber!”

Bij De Zwaan zitten de Witte Trappist en de Isid’or op de tap, bij Laurel’s de Westmalle Dubbel, bij De Haenehof Leffe Blond, bij Plein 7 de Maredsous Blond, bij H en F de La Trappe Dubbel, bij Murphy’s de Grimbergen Dubbel, bij De Gouverneur de Affligem Blond, bij Spekschate de Affligem Dubbel en bij Ufuk de Leffe Dubbel. Bakkerij Jorink bakt speciaal voor dit evenement een abdijbrood voor de deelnemende bedrijven. Het gaat om een desembrood met pijnboompitten. Dit brood kun je proeven terwijl je een biertje probeert.

De Raalter horeca heeft in samenwerking met bierbrouwerij de Koningshoeven ‘La Trappe’ in Berkel-Enschot besloten om een deel van de opbrengst te schenken aan de broeders in Oeganda. In 2009 is het 125 jaar geleden dat broeder Isidorus aarzelend, met vallen en opstaan, begon met de brouwerij. Om dit feit te herdenken, komt ‘La Trappe’ in dit jubileumjaar met een gelegenheidsbier op de markt: Isid’or. De opbrengst van La Trappe Isid’or zal volledig ten goede komen aan de broeders in Oeganda. Zij moeten, nadat zij in 2008 zijn gevlucht voor het geweld in Kenia, een volledig nieuw bestaan opbouwen in Oeganda. Met de opbrengst van La Trappe Isid’or wordt de gemeenschap aldaar in staat gesteld om een nieuw klooster te bouwen en een nieuwe bron van inkomsten te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.