arends raalte is geen bananenrepubliek

‘Raadslid stopt door internet’ kopte de Stentor een dag nadat Heinoër Wim Arends had aangegeven zich in 2010 niet opnieuw kandidaat te willen stellen voor de gemeenteraad van Raalte. Die kop dekte de lading allesbehalve. Want er waren voor Arends veel belangrijkere redenen om te stoppen. Maar omdat hij zo meteen het bijltje erbij neer legt, durft hij het nu eindelijk hardop te zeggen: De gemeentelijke politiek is niet gebaat bij de harde toon die burgers op internet aanslaan over politici. “Ik maak me zorgen over het functioneren van de lokale democratie”, stelt hij.

“Laten we het maar onomwonden zeggen. Hans de Kort of Frank Jansen of Lorkeers roept iets op internet en iedereen neemt het vervolgens voor waarheid aan en holt er achteraan. Als je alles gelooft wat er op internet geschreven wordt, krijg je het beeld dat Raalte een bananenrepubliek is. En als je vervolgens je best doet om de zaken te nuanceren en een beter beeld te vormen, dan krijg je een bak stront over je heen. Men is gewoon niet bereid om de discussie aan te gaan, de mening is al gevormd. Zo smoor je elke discussie. Ik vind dat zorgelijk. Maar begrijp me niet verkeerd. Ik heb nooit wakker gelegen van wat er op internet geroepen wordt. En net zo min was het voor mij de hoofdreden om als raadslid te stoppen. De belangrijkste reden is dat mijn werk de afgelopen jaren veel meer tijd en energie is gaan kosten. Verder wil ik de komende jaren voldoende tijd kunnen besteden aan studie.”

Daarnaast wil Arends ook wel weer eens iets anders. Hij maakt al zo’n 33 jaar deel uit van de lokale gemeentepolitiek, waarvan de laatste dertien jaar als gemeenteraadslid en de laatste tien jaar als fractievoorzitter (die functie heeft hij overigens onlangs overgedragen aan Ben Nijboer). Eerst nog van de gemeente Heino, maar na de fusie van de gemeente Raalte. “Ik ben de mening toegedaan dat je niet te lang op eenzelfde plek moet blijven zitten.”

Arends is van mening dat de gemeente Raalte lijdt onder alle stemmingmakerij. “Alsof er hier alleen maar dingen verkeerd gaan en er in andere gemeenten en in het bedrijfsleven geen fouten worden gemaakt. Sommige zaken zijn volledig onnodig opgeblazen tot affaires. Neem de affaire over de aanbesteding van het riool in het buitengebied. De gevolgen hadden beperkt kunnen worden met goede communicatie. Ik vind ook dat het klimaat in de raad daar deels aan bijdraagt. Partijen als de SP en Gemeentebelangen blazen regelmatig zaken op. Maar Barbertje hoeft niet altijd te hangen, vind ik. Je kunt ook proberen om fouten te herstellen en ervan te leren. Maar die partijen halen er soms het hele verleden weer bij. Toen het onlangs ging over de stankoverlast in het buitengebied meende Wout Wagenmans (GB, redactie) er meteen weer de hele aanbestedingsprocedure bij te moeten halen. Dat heeft toch niks met elkaar te maken, dat is een gepasseerd station! Je moet ergens een punt achter durven zetten. Dat is ook in het belang van de gemeente.”

En dat klimaat op internet en in de raad stoot potentieel raadstalent af, zo is Arends van mening. “Ik ken mensen die ware aanwinsten zouden zijn, maar niet in de raad willen omdat ze bang zijn voor hun reputatie!” Ondanks alle kritische kanttekeningen kijkt Arends tevreden terug. Zijn partij is flink gegroeid en hij heeft veel kunnen betekenen voor zijn gemeente. “Ik ben, ook toen de VVD geen collegepartij was, wel eens door het college gevraagd om mee te denken over bepaalde zaken. Simpelweg omdat men vertrouwen had in mijn kennis en expertise. En ook toen we een tweemansfractie waren en in de oppositie zaten hebben we er veel voorstellen doorheen gekregen. Gewoon door constructief bezig te zijn.”

Arends neemt het vaak op voor het college. “Mij werd daarom vaak verweten dat ik de vijfde wethouder zou zijn. Ik zie het als een geuzentitel. Het kan ook positief zijn: Dat ik op een constructieve manier bijdraag aan het debat en de besluitvorming en dat ik het college durf te verdedigen, maar het kan ook een negatieve betekenis hebben. Dat ik te weinig kritisch zou zijn. Ik durf echt wel kritisch te zijn, maar je hoeft toch niet kritisch te zijn om het kritisch zijn. Sinds de invoering van het dualisme lijkt het soms wel alsof het als raadslid ‘not done’ is om begrip te hebben voor het college. Maar als je als collegepartij bepaalde afspraken hebt gemaakt, moet je daar als raadslid ook achter blijven staan. Of er moeten goede redenen zijn om dat niet te doen!”

Arends: “Juist omdat ik zo meteen stop, durf ik de problemen met de toon van het debat nu wel te benoemen. Ik kan me voorstellen dat andere raadsleden dat niet durven. Met dergelijke uitspraken maak je je nou eenmaal niet populair bij sommige kiezers, dat weet ik, maar ik ben ook nooit in de politiek gegaan om populair te worden. Ik wil iets betekenen voor de maatschappij.” Overigens is Arends niet van mening dat zijn statement ook maar iets zal helpen. “Ik heb er in elk geval een hard hoofd in. Het speelt ook landelijk. Na Fortuyn krijg ik soms het gevoel dat iedereen is losgeslagen. We hebben nu ook meer zwevende kiezers. De toon van het debat is een groot probleem.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.