wespen gaan terrasbezoekers lastigvallen

Wespen zijn dit jaar veel eerder dan normaal vervelend voor mensen. Bovendien zijn er dit jaar veel meer wespen dan in voorgaande jaren. Wie zich afvraagt waar hij of zij al dat gezelschap aan te danken heeft, dat komt door de extreem warme aprilmaand. April is een kritieke fase voor wespenkoninginnen. En omdat het dit jaar in april zo warm was, hebben veel exemplaren die fase overleefd. Ons vrijblijvende terrasbezoek in april moeten we daarom nu bekopen met ongewenst bezoek.

In april ontwaken de wespenkoninginnen uit hun winterslaap en beginnen met het bouwen van een nest. Omdat het dit jaar erg warm was in april, overleefden veel koninginnen deze cruciale periode. De larven die ze moet voeden, worden werksters. Zij voeden op hun beurt weer nieuwe larven, en krijgen daar zoetstoffen voor terug. Als het nest klaar is, en er geen nieuwe larven gevoed hoeven te worden, gaan de werksters op zoek naar andere manieren om aan hun zoetstoffen te komen. Bijvoorbeeld op het terras.

Verleden jaar viel de eerste warme periode ook vroeg, maar omdat het toen in de zomer veel regende hebben mensen nauwelijks last van wespen gehad. Ze gingen wel op zoek naar zoetigheid, maar het waren er niet veel. Veel koninginnen waren al doodgegaan voordat ze een nest konden bouwen. Dat kwam juist weer door de warmte in januari. Hierdoor waren veel koninginnen te vroeg ontwaakt uit hun winterslaap, en bleek het vervolgens in februari te koud om te overleven voor hun nakomelingen.

Dit jaar heeft alle voortekenen dat wespen vroeg op zoek gaan naar zoetigheid, en dat ze ook met velen zijn. Biologen verwachten dat de stijging in het aantal wespen dat op zoek gaat naar zoetigheid ieder moment kan plaatsvinden. Op de website natuurkalender.nl kunnen mensen noteren wanneer ze de eerste wespen hebben gezien. Dat is interessant, want zo kan worden bekeken in welke fase van ontwikkeling de beesten zijn. De overlast van de wespen houdt ongeveer anderhalve maand aan.

Mensen die tijdens de barbecue lastig worden gevallen door wespen, moeten echter wel goed opletten waar de beestjes op af komen. Als ze het voorzien hebben op het vlees en de saus, zijn de werksters nog bezig met het voeden van de larven. Als ze op limonade en fruit afkomen, betekent het dat de werksters zichzelf in leven willen houden. De wespenplaag in Salland valt overigens nog wel mee. Op Drenthe na, is dit het gebied met verreweg de minste meldingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.