trekvogels overwinteren stuk dichter bij huis

Trekvogels die in de winter warmere oorden opzoeken dan Nederland, vliegen tegenwoordig lang niet zo snel meer naar het zuiden dan vroeger. Dat heeft het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzocht. Vooral merel, kerkuil, stormmeeuw en blauwe kiekendief vinden het kort naast de deur al snel warm genoeg in de winter. Dat komt omdat de winters niet meer zo koud zijn, is de bijbehorende uitleg.

Het is overigens geen gedrag van gisteren op vandaag, maar het resultaat van dik zeventig jaar onderzoek. Vooral soorten die in open en droge gebieden voorkomen, blijven dichter bij Nederland. Vogels die van een natte omgeving houden, vliegen nog altijd ver weg.

De laatste honderd jaar zijn tien miljoen vogels geringd. Vanaf 1930 worden gegevens geregistreerd als iemand zo’n geringde vogel vindt en dat doorgeeft. Op die manier is het instituut aan gegevens van 15.000 trekvogels gekomen.

Wij vragen ons af waar de ooievaars gebleven zijn die door verschillende bezoekers van de site getraceerd werden tussen Lemelerveld, Raalte en Heino. Zijn ze sowieso al weg? En zo ja, waar vliegen ze naar toe? Ze gingen altijd naar Spanje. Maar ja, halverwege Frankrijk is het misschien nu ook wel warm genoeg in de winter. En misschien biedt Salland deze dagen zelf ook wel voldoende zon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.