ten den ik had het echt niet willen missen

Het Nederlands voetbalteam voor amateurspelers onder 16 jaar heeft deze zomer goud gewonnen bij de Koninkrijksspelen op Aruba. Een prachtige prijs, die mede dankzij de positieve inbreng van twee Sallanders werd gepakt. De ploeg stond namelijk onder leiding van KNVB-coach Wim van der Wal uit Raalte en daarnaast was Rohda-jeugdspeler Teije ten Den uit Haarle een belangrijke schakel op het middenveld.

“Het was geweldig! Ik had het echt niet willen missen”, zegt de 16-jarige Teije, die daarmee de woorden uit de mond haalt van zijn trainer. “Inderdaad, het was fantastisch. Als ze me morgen bellen voor nog zo’n toernooi, dan ga ik zeker weer. En mijn vrouw gaat dan ook mee”, stelt Wim (42), die aangeeft dat je de Koninkrijksspelen goed kunt vergelijken met de Olympische Spelen, maar dan vele malen kleiner. Simpel gezegd is het een sportevenement (met zeven takken van sport) dat één keer in de twee jaar wordt gehouden voor de jeugd uit landen die onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden: Aruba, de Nederlandse Antillen en Nederland. Naast de sportieve strijd staan vooral respect en verbroedering centraal en het contact tussen verschillende culturen.

Eén van de vele hoogtepunten van de Sallanders op Aruba was de eerste wedstrijd van het toernooi tegen de Nederlandse Antillen. “Omdat de opening van de Koninkrijksspelen – door Pieter van Vollenhoven – vlak voor onze wedstrijd was, zat het stadion vol met zo’n vijfduizend mensen”, vertelt de nuchtere Teije, die nooit eerder voor zoveel publiek zijn kunsten vertoonde. “Dat was wel apart. Het bracht ook de nodige druk met zich mee, maar het was vooral gaaf.” De talentvolle Sallander stond de gehele wedstrijd als linkshalf op het veld. Oranje won met maar liefst 4-0 en maakte dus een prima start. “Ja, dat was mooi”, zegt de Raalter coach. “Zeker, omdat we van te voren niet wisten hoe die jonge spelers met de omstandigheden om zouden gaan. Ze speelden immers voor het eerst met zoveel mensen in een stadion en daarnaast was de hoge temperatuur natuurlijk een belangrijke factor.”

In de dagen tussen de wedstrijden door vermaakten Wim en Teije zich prima. “We hebben natuurlijk nog enkele trainingen afgewerkt en daarnaast heel veel andere sporten bekeken”, aldus de jeugdspeler van Rohda, die vooral onder de indruk was van de vechtsport taekwondo en het synchroonzwemmen. “Het was met name leuk om de andere sporters te volgen, omdat je ook allemaal aan dezelfde eettafel zat in het hotel. Die sfeer tussen de sporters onderling was gewoon super.” Maar van een vakantie was volgens de oefenmeester absoluut geen sprake. “Als sporter is het gewoon niet verstandig om daar twee uur in de zon te liggen. Je moet in ieder geval voldoende water drinken en op de juiste momenten je rust pakken”, stelt Wim.

Rust kreeg Teije voldoende tijdens het toernooi. Hij kwam het tweede duel tegen Aruba namelijk niet in actie. “Jammer voor Teije, maar onze insteek was nou eenmaal om iedereen een keer te laten starten. Voor elke speler is het namelijk geweldig om een keer op het veld te staan terwijl het volkslied wordt gespeeld. Dat is gewoon zó indrukwekkend en maak je misschien nooit weer mee.” De selectie van Oranje bestond uit achttien spelers en er mocht slechts drie keer per wedstrijd worden gewisseld, dus Teije was één van de spelers die tegen Aruba het gehele duel op de bank bleven zitten. Desondanks keek hij tevreden toe hoe Aruba met 2-1 werd verslagen. Waardoor tevens de finale definitief werd bereikt. In die finale nam Oranje het opnieuw op tegen de Nederlandse Antillen en Teije stond dit keer weer in de basis. “En aangezien na onze finale de Koninkrijksspelen werden afgesloten, zat het stadion ook weer goed vol”, vertelt Teije met enige trots.

Voor Wim en zijn jongens verliep de wedstrijd goed. Al speelde de fysiek sterke ploeg van de Nederlandse Antillen een stuk beter dan in de eerste confrontatie tussen beide landen. “Vooral aanvallend waren ze beter”, zegt Teije, die als middenvelder een groot aandeel had in de 5-2 zege van Oranje. “Zeker bij twee van onze treffers begon de aanval bij Teije”, aldus de winnende trainer, die de jonge Rohda-speler als een tactisch goede speler ziet. “Het is een echte strateeg, die zijn taken goed uitvoert. Het enige minpuntje van Teije is zijn snelheid. Hij is niet zo snel, maar dat compenseert hij prima met zijn inzicht. Hij maakt ook nauwelijks overtredingen en dat is ook een kunst.”

Kort na het laatste fluitsignaal barstte het feest in het Oranje-kamp los, met onder andere een fraaie prijsuitreiking onder leiding van Erica Terpstra. “Een geweldig mens. Met haar charme en betrokkenheid is ze een geweldig boegbeeld voor de Nederlandse sport”, aldus Wim, die net als Teije de gouden medaille kreeg uit handen van staatssecretaris Bijleveld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.