t natuurlijk huus geopend voor publiek

Met een netwerkbijeenkomst voor partners heeft de stichting Natuurlijk de bouwfase van ‘t Natuurlijk Huus afgerond en is vanaf nu open voor publiek. Wie ideeën op wil doen of kennis wil maken met een natuurlijke manier van bouwen, wonen en werken kan terecht bij ‘t Huus aan de Hogebroeksweg in Raalte. ‘t Natuurlijk Huus biedt ook ruimte voor cursussen en is te huur als vergaderruimte.

‘t Natuurlijk Huus is een particulier initiatief van Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch. Zij hebben onder de rook van Raalte een huis gebouwd waarbij in alles steeds voor de meest natuurlijke bouwwijze is gekozen. Onder ‘natuurlijk’ verstaat het tweetal ‘duurzaam’ en ‘ecologisch’, maar ook logisch en haalbaar. Dat heeft uiteindelijk een woning opgeleverd die op het oog heel gewoon is. Dat is ook wat het tweetal beoogt, want met het huis willen ze – vanuit de stichting Natuurlijk – een voorbeeld zijn voor deze manier van bouwen. Maar ook van wonen en werken. Wie zich inschrijft voor een excursie zal in de rondleiding ervaren dat een natuurlijke levenswijze heel haalbaar is en dat daar ook gewoon luxe aan te pas komt. Het is alleen een kwestie van iedere keer keuzes maken.

‘t Natuurlijk Huus is door de provincie Overijssel uitgeroepen tot één van de koplopers als het gaat om energie besparen. Filosofie van de stichting Natuurlijk is dat energie besparen een manier van leven is. Die filosofie wordt nu verwerkt in een zesdelige tv-reportage. Vorige week is de fase van voorbereiden en bouwen afgesloten met een netwerkbijeenkomst van de partners, die de bouw mede mogelijk gemaakt hebben. Tal van ondernemers hebben meegedacht en meegewerkt aan de realisatie van ‘t Huus. Zonder hen was de bouw financieel niet haalbaar geweest. Door zich te verbinden geven de partners ook aan zich in te willen zetten voor natuur en milieu. Verrassend daarbij was dat nagenoeg alle materialen en kennis van een natuurlijke manier van bouwen al in de Sallandse regio aanwezig waren. Tijdens de netwerkbijeenkomst waren de ondernemers dan ook als een soort van bouwteam bij elkaar. Met ieder zijn eigen kennis kunnen de partners in zijn totaal een heel natuurlijke woning bouwen.

De stichting Natuurlijk heeft lang getwijfeld of ze van start zou gaan met een open huis. Interesse in het huis is er namelijk genoeg. Dat blijkt dagelijks uit tal van mensen die bij het bouwbord staat. Toch is van die open dag afgezien, omdat er veel meer over het huis te vertellen is dan je tijdens een open dag aan al die bezoekers kwijt kunt. Wie echt interesse heeft kan zich aanmelden voor een excursie, dan volgt vanuit de educatieruimte voorlichting met rondleiding. Omdat de excursies aan kleinere groepen gegeven worden, is er altijd aandacht voor specifieke vragen van de bezoekers. Aanmelden kan via staging2.hetnatuurlijkhuus.nl.

Vanuit ‘t Natuurlijk Huus gaan ook cursussen gegeven worden. De stichting Natuurlijk heeft daarvoor plannen. Maar ook anderen mogen de ruimte huren. Zo is de educatie-/excursieruimte ook te huur als vergaderruimte. ‘t Natuurlijk Huus kan desgewenst voor lunch of diner zorgen. Ook hierover is informatie te vinden op staging2.hetnatuurlijkhuus.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.