strijden tegen jezelf en een blok hout

John van Kampen uit Lemelerveld en Rik van Drielen uit Dalfsen zijn momenteel druk in training voor het komende Benelux Kampioenschap Stihl Timbersports in Gasthuisvest – Lier (België). De twee zullen daar op een zestal onderdelen de krachten meten met diverse andere houthakkers uit de Benelux. Daarbij gaat het met name om kracht en techniek.

“De meeste jongens die meedoen, zijn stevig gebouwd”, vertellen de twee. “Ze wegen voor het grootste deel iets tussen de 90 en 110 kilo. Wij zitten beide rond de 110 kilo. Dat wil niet zeggen dat er geen tengere mensen meedoen, maar die eindigen meestal niet hoog. Die zware fysiek heb je nodig, maar zonder techniek red je het ook niet. Het is precies zoals het motto van het toernooi het zegt: ‘Kracht geeft de doorslag, precisie wint!’”

Er zijn meerdere houthakkerstoernooien, maar het Stihl Timbersports Kampioenschap (vernoemd naar een bekend kettingzaagmerk) geldt wel als het meest prestigieuze. In sommige toernooien komen de deelnemers in koppels uit, bij dit toernooi gaat het om individuele deelname. De twee trainen vaak samen. Dat gebeurt met een twintigtal andere houthakkers, waarmee ze onder de vlag van Stichting Timberteam ook demonstraties en shows verzorgen. Rik en John kennen elkaar al jaren. Rik heeft immers langere tijd voor het Lemelerveldse bosbouwbedrijf De Boombouw, waarvan John mede-eigenaar is, gewerkt.

Van grote concurrentie is geen sprake, vertellen de twee. “Je kunt elkaar op geen enkel onderdeel echt tegenwerken. Het gaat telkens tussen jezelf en een blok hout!” De twee dichten elkaar veel kans toe, maar John toont zich daarbij bescheiden. “Ik ben herstellende van de ziekte van Lyme. Dat is een echte beroepsziekte. Dat heeft vijf jaar geduurd. Maar inmiddels voel ik me weer redelijk de oude. Dus ik moet nog zien, wat ik ga doen. Maar Rik maakt wel kans op het kampioenschap!” Rik is het daarmee niet helemaal eens: “John is veel te bescheiden. Ja, natuurlijk heeft hij net die ziekte gehad, maar laat ik het zo zeggen: Er is daar niemand die geen rekening met hem houdt! Als alles die dag op zijn plaats valt, dan staat John weer hoog op het erepodium. Hij heeft niet voor niks twee keer het WK Bosarbeid gewonnen. Daarbij zijn er wel andere onderdelen, maar toch…”

Het Benelux Kampioenschap Stihl Timbersports kent zes onderdelen: Natuurlijk gaat het om diverse speciale hakoefeningen met de bijl, maar ook om oefeningen met de zaag en de motorzaag. Het onderdeel ‘Springboard’ geldt als de ‘Koningsdiscipline’. De houthakkers staan daarbij hoog op een aan een verticaal staande boomstam bevestigde, en niet al te stabiele plank en moeten een stuk hout van de stam afhakken. Dat komt neer op kracht, techniek, balans en behendigheid. “Hoe lichter je bent, hoe stabieler je op die plank staat”, vertellen de twee. “Maar daar staat tegenover dat die gasten van 140 kilo die stam met een paar keer hakken hebben omgehakt.” Het programmaonderdeel is niet geheel ongevaarlijk.

“Ik ben laatst bij een training nog gevallen”, lacht Rik besmuikt. “Het is uitkijken, want je hebt wel die bijl in je handen. Als je merkt dat je valt, geef je die bijl gewoon een zwiep, want die mag niet op jou vallen. Bij de val gebeuren meestal geen ongelukken. Naderhand zijn de meeste mensen bezorgder om hun bijl, dat is toch meestal een ding van zo’n 400 euro!” “Het kan best gevaarlijk zijn”, vult John aan. “Ik weet nog dat ze vlak onder de stam een stapel palen hadden liggen. Daar heb wel wat van gezegd. Want als je verkeerd zou vallen, kwam je met je rug op die palen terecht. Toen was ik volgens sommigen wel een mietje, maar inmiddels hebben ze het wel aangepast. De grond eromheen moet vrij zijn!”

John vindt overigens het onderdeel ‘Standing Block chop’ het spannendst. Daarbij moeten de deelnemers met een bijl een gesimuleerde boom vellen. “Dat lijkt het meest op de praktijk.” “Zo is het met de sport ook allemaal begonnen”, stelt Rik. “Gewoon ergens in Amerika. Een groepje houthakkers zat te barbecueën en toen daagden ze elkaar uit. ‘Ik kan het sneller dan jij!’”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.