sallandse revue houdt het dicht bij de deur

“Een avondje onbezorgd lachen, daar we willen we voor staan. Gewoon even lekker de kop leug maak’n. De humor houden we dicht bij de deur. Daarom is het ook voor de meeste mensen erg herkenbaar. Als we een bijnaam gebruiken van iemand uit, om maar eens wat te noemen, de Raarhoek, dan is het geweldig dat de meesten meteen weten: ‘Oh, zie hebt ’t over denne en denne.”

Aan het woord is Gerard Bosman, woordvoerder van de Sallandse Revue. Dit revuecollectief met in totaal ruim twintig leden (in leeftijd variërend van 20 tot 55 jaar) uit onder andere Raalte, Broekland, Wijhe en de Elshof is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de voorstelling van 2010. En daarvoor is versterking welkom. De Sallandse Revue zoekt naar nieuwe zangers en zangeressen, een muzikant (keyboard, gitaar of accordeon) en een extra mannelijke toneelspeler. Maar, zo stelt Gerard: “Iets dat goed is, is überhaupt altijd welkom!” Om toegelaten te worden, moet je wel eerst door een kleine ballotage. “Je kunt nog zo gezellig zijn, je moet wel wat toevoegen aan de club!”

De Sallandse Revue is opgericht in 2001. “Het was een initiatief van René Derks en Corry Krijt”, vertelt Gerard. “Ze kenden elkaar en het leek hen een leuk idee om samen een revuevoorstelling te brengen. Met zang, dans en sketches. Ze hebben daar toen verschillende andere mensen bij gezocht. Het waren allemaal mensen die elkaar niet kenden, echt vreemden voor elkaar. En dat beviel heel goed. Het klikte. Nu, zo’n acht jaar later, zit zeker zeventig procent van die groep er nog bij!” De eerste voorstellingen werden gebracht in 2002. Daartoe had de Sallandse Revue het Hoftheater en het Capellenborgtheater afgehuurd. De reacties waren heel positief. En dus werd besloten om van de Sallandse Revue een blijvertje te maken. “Maar dan niet elk jaar”, stelt Gerard. “Dat is simpelweg te veel werk. Veel leden werken in de zorg en voor hen is het erg lastig om er altijd maar weer tijd voor te maken.”

Maar ook met de tweejaarlijkse frequentie van de voorstellingen, is het nog steeds een enorme klus. Want de leden van de Sallandse Revue schrijven bijna alle liedjes en sketches zelf. “Soms verklaren ze ons wel eens voor gek”, lacht Gerard. “Al dat werk voor twee tot drie voorstellingen. En daar hebben ze ook wel gelijk in. Maar het gaat ons ook om het plezier. Het plezier van het publiek, maar ook ons eigen plezier.”

“Onze humor is soms echt het simpelste van het simpelste”, lacht Gerard. “Voor de komende voorstelling hebben we het thema ‘crisis’. Maar crisis is ook een slappe tied. En dan kom je weer uit bij een slappe tiet. Da’s weer heel wat anders.” Maar natuurlijk is het niet alleen maar onderbroekenlol. Plaagstootjes naar de plaatselijke politiek horen er ook bij. “In 2004 hadden we nog een sketch over het gedoe omtrent Tivoli en Max Middelbosch. Maar we hebben ook ooit een sketch gehad over de zorg. Dat ging dan over een nogal dictatoriale zorgmedewerkster die heel strikt met haar cliënten omging. Etenstijd is over en het eten niet op? Weg met dat bord! Dat was onze manier om kritiek te leveren op het tekort aan geld en mankracht in de zorg!”

Laagdrempeligheid staat centraal. Laagdrempeligheid wat betreft de inhoud van de voorstelling, maar ook wat betreft de entreeprijs. Voor een voorstelling van de Sallandse Revue mag je nooit meer dan een tientje betalen, vindt Bosman. “We hebben in 2002 een vliegende start gehad en soms vind ik dat wel eens jammer”, vertelt hij. “De reacties waren zo goed, dat de verwachtingen nogal hoog zijn geworden. En we moesten dus de volgende keren weer net zoiets goeds neerzetten. Maar aan het voldoen aan die verwachtingen hangt ook een prijskaartje. Een revuevoorstelling mag nooit stilvallen, daar hamert onze regisseur Thom Letteboer ook telkens op. Dat houdt dus in dat je veel mensen nodig hebt achter de schermen en ook de goede attributen. Tijd en geld dus. Het kan best zijn dat we in 2010 een stapje terug doen. Dat we bijvoorbeeld eens een keertje het Hoftheater overslaan en daarvoor in de plaats een andere locatie. Hoe mooi het Hoftheater ook is, er hangt wel een prijskaartje aan.”

Als interesse hebt om mee te spelen in de Sallandse Revue kun je contact opnemen met Gerard Bosman op telefoonnummer 0572-354231 of 06-53862801.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.