sallanders in biddinghuizen dat is lowlands

De organisatie van Lowlands raadde fanatieke festivalbezoekers donderdag vanwege het weeralarm nog aan later te komen, maar heel veel bezoekers hebben zich daar niet aan gehouden. Hoewel het festival in Biddinghuizen pas vrijdagmiddag officieel is gestart, konden de tentjes donderdagavond al worden opgezet. Een groep Sallandse muziekliefhebbers reisde vrijdag vroeg in de middag af naar de Flevopolder. Wij vroegen om een verslag en werden op onze wenken bediend.

“Als we zo rond drie uur het terrein en de camping oplopen, is het al enorm druk. Tijd voor het eerste biertje. Vervolgens een kijkje nemen op het programma. Bon Iver willen we zien, maar die is dus al bezig. Helaas, zo gaat dat. Bij Lowlands moet je de zaken gewoon laten gebeuren. We hebben geen haast. Je sjokt met de mensenmassa mee in een laag tempo. Bij de Alpha-tent treffen we onze vrienden. Allemaal lekker in het gras. Razorlight speelt, maar dat vinden we maar niks. Het drinktempo is ambitieus. Na zo’n anderhalf uur is het tijd om wat te eten. Bij het Surinaamse restaurant staan dikke rijen. Dan maar naar de Thai. Een pittige curry en twee bakken koffie doen wonderen.”

“Vervolgens terug naar de Alpha, waar Faith No More zal spelen. Deze enorm invloedrijke Amerikaanse band is na tien jaar weer bij elkaar. We verwachten er niks van. Reünies zijn vaak teleurstellend. Maar we hebben het helemaal mis. De band, netjes in het pak, komt op, speelt als eerste een cover van een oude en enorm kleffe evergreen en heeft meteen de lachers op de hand. Maar dan barsten de heren los met ‘From Out of Nowhere’. Zanger Mike Patton stuitert als een gek over het podium. En de tent ontploft. Overal lachende gezichten. De enorm grillige mix van trashmetal, pop, funk en symfonische rock heeft niks aan zeggingskracht verloren. De band trakteert het publiek op een stevige ‘best of’-set. Patton is nog steeds dezelfde maniakale en recalcitrante stemacrobaat. Hij schoffeert het publiek, maakt salto’s op het podium, maar lijkt ook te genieten van het pandemonium voor het podium. Met de culthit ‘We care a lot’, een enorme ‘fuck you’ naar alle bands die sinds Live Aid, halverwege de jaren tachtig, menen ook de betrokken weldoener te moeten uithangen, wordt het optreden afgesloten. Een absoluut hoogtepunt van het festival.”

“Na afloop raak ik mijn vrienden kwijt in de mensenmassa. Zoeken heeft weinig zin. Ik weet dat er enkele mensen naar ‘2 Many DJ’s’ in de Bravotent zijn. De tent is afgeladen. De twee Belgen mixen alles door elkaar. Van danceklassiekers tot ‘België’ van het Goede Doel en van punk tot… Noem het maar op. De tent kolkt. Maar ik ben niet zo’n danser. Ik vind een paar kennissen en voordat ik het weet zijn we een uur verder. Als we na afloop van de set ook de vriendjes terugvinden, gaat het verder naar de Grolsch-beugelbar. Een sierlijke presentatieunit van Grolsch, waar je gewoon lekker beugels kunt drinken.”

“Lowlands heeft ontzettend veel kleine spots waar je een feestje kunt vieren. Dat zorgt ervoor dat geen enkele bezoeker hetzelfde feestje meemaakt. Iedereen kiest zijn eigen weg en vindt elkaar vroeg of laat wel weer. Dan maken we een grote fout. We zien ineens een stand waar je energizers op natuurbasis, zeg maar red bull in pilvorm, kunt kopen. Daar zit enorm veel caffeïne in. En dat kunnen we wel gebruiken, voordat we naar de 24 uurstent gaan. Wat er verder in die rotpilletjes zit, weten we niet, maar de helft van het groepje zal er uiteindelijk een slechte nachtrust van beleven. Enkelen moeten overgeven. Maar ook dat is Lowlands. Het is de volgende dag gelukkig snel vergeten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.