pompdagen enige straatfeest van salland

Er zijn plaatsen in Salland die een poging hebben gedaan om te kijken of ze aan hun bekende feestterrein een extra locatie konden toevoegen. Het geeft de ruimte om het programma met één of meerdere onderdelen uit te breiden, maar het leidt er vaak toe dat het publiek gaat zwerven ten koste van de gezelligheid. Het is een keuze waar de Stichting Heija, de organisator van de Heinose Pompdagen, nooit voor gestaan heeft. Ze heeft namelijk de luxe het enige, echte straatfeest van Salland te zijn!

Heino heeft dus geen feesttent, maar wel vier locaties met een eigen gezicht en een eigen programmering. Café Marktzicht heeft haar unieke terras en een aantal bands, Café De Baron de overkapping en feestdeejays, Oortwijn Heino haar terras en hét feestplein van Heino en tot slot de Hof van Rakhorst. Op de laatste locatie, ook wel bekend onder de naam gemeentetuin, zwaait de Stichting Heija zelf de scepter. Iedere dag barst de Hof van Rakhorst bijna uit haar voegen van het overvolle programma en elke leeftijdsgroep vindt er wel iets van zijn of haar gading.

De openingsavond op woensdag 19 augustus zet wat dat betreft direct al de toon. In eerste instantie zou de Hof van Rakhorst in het teken staan van de derde editie van Pomp Night Live, een programma waarbij Heinose artiesten live zingen met een band. Helaas moest dit spectaculaire onderdeel door omstandigheden worden afgeblazen. Het kwam op enige improvisatietalent aan, maar de organisatie slaagde er op het laatste moment in om een waardige vervanger te vinden, namelijk ‘Tribute to…’. Het publiek wordt getrakteerd op drie verschillende coverbands, die hun sporen hebben verdiend. Op één avond Creedence Clearwater Revival, Anouk en Queen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een serie Heinose artiesten, die misschien zelfs nog wel een hommage brengen aan wijlen Michael Jackson.

Als de rust enigszins is weergekeerd, staat Heino tijdens de donderdag van de Pompdagen in het teken van de jaarmarkt. Tijdens deze markt van kooplieden, handelaren en Heinose ondernemers zijn weer vele leuke koopjes en aanbiedingen te vinden. De activiteit wordt net als voorgaande jaren opgeleukt met allerlei straattheateracts, waarbij men dit jaar onder andere ondersteuning krijgt van leerlingen van het Deltion College uit Zwolle.

Een dag later rijgen de hoogtepunten zich aaneen. Ga maar na; een kindermorgen op drie locaties: Het Erfhuus, ‘Loop naar de Pomp’ en Petit Mont Martre. Het meeste publiek zal afkomen op het Erfhuus, de gezellige, soms hilarische en soms serieuze veiling. Zinnige en onzinnige artikelen verwisselen van eigenaar en je kunt het er zowaar treffen tegen een koopje aan te lopen. In de avonduren staat vooral Petit Mont Martre in de schijnwerpers. De Franse markt, die al een aantal jaar op het programma staat, heeft een kleine koerswijziging ondergaan. De organiserende commissie heeft gemeend meer de nadruk te moeten leggen op art deco en brocante, maar natuurlijk worden vaste ingrediënten niet vergeten. Petit Mont Martre wordt dit jaar weer gecombineerd met de wedstrijd om het Heinoos kampioenschap jeu de boules.

De zaterdag is natuurlijk weer de dag van het Daggie Old Heino. Tienduizenden bezoekers kunnen dan kennis nemen van oude ambachten, een presentatie van het lokale verenigingsleven en een grote rommelmarkt. Een bijzondere dag met een bijzondere sfeer, die wordt versterkt door de aanwezigheid van straattheater en allerlei orkesten. Bovendien is er op het 14 april Plein een Korenfestival, waaraan natuurlijk ook de Pompedoers uit Heino, de Stuwzangers uit Vilsteren en Eigen Wiese uit Raalte zullen meedoen.

Een extra trekpleister voor dit jaar en misschien ook de komende jaren is een wedstrijd bosarbeid die door het Axetreme-team wordt georganiseerd. Zondag 23 augustus is de slotdag van de Heinose Pompdagen, maar het is wel een sluiting met allure. Het centrum van Heino is in de ban van de jaarlijkse Pomptoertocht, een rit voor oldtimers. Na een rit door de fraaie omgeving komen ze in de loop van de middag aan op het parcours Dorpsstraat – Canadastraat, waar ze hun trotse bezit zullen etaleren. Vanwege het fantastische weer van de laatste jaren is de Pomptoertocht eigenlijk uitgegroeid tot een evenement op zichzelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.