melkkoeien doen het ook zonder antibiotica

Het is mogelijk om melk te produceren zonder antibiotica in te zetten. Sommige melkveehouders doen het al en anderen willen het graag bereiken. Melkveehouders in de Themagroep Antibioticavrij Produceren – proefboerderij Aver Heino is daar ook bij betrokken – streven naar koeien met zoveel weerstand dat ze minder vaak ziek zijn. Antibioticavrij produceren is ook een manier om je te onderscheiden richting consument.

Iedere veehouder moet voor zichzelf uitzoeken hoe de weg naar antibioticavrij produceren het beste kan lopen. “Er is niet één waarheid”, zegt Edith Finke, procesbegeleider van de themagroep. De één merkt dat alle uiers schoon blijven sinds hij gemalen stro in de boxen strooit. Een ander die dat ook probeert, heeft daar helemaal geen gunstige resultaten mee. “Je kunt een maatregel niet op zichzelf bekijken, je moet het in een groter verband zien”, waarschuwt Finke dan ook. En een maatregel van een ander één op één overnemen, werkt zeker niet.

Antibioticavrij produceren is meer dan het weglaten van antibiotica, bedachten de deelnemers. Net zoals biologische landbouw meer is dan het weglaten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daarop kwam de focus van de themagroep op het totale bedrijfssysteem te liggen, waarbij de kringloopgedachte leidend is. Die begint bij aandacht voor de bodem. Daar moet goede mest op, zodat er een volwaardig en gezond gewas op groeit. Dat dient als voer voor een gezond dier, wat weer gezonde mest oplevert. Loopt die kringloop goed, dan zijn er minder problemen met ziektes, zo is de gedachte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.