Home / archiefcentraal / honden en katten als lid van de hele familie

honden en katten als lid van de hele familie

Commentaar – Steeds vaker worden huisdieren als echte kinderen beschouwd. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat vier op de vijf Nederlanders denkt dat honden over tien jaar als volwaardig lid van de familie worden beschouwd. Zeven op de tien heeft hetzelfde idee bij katten. Daar is op zich niets mis mee natuurlijk, maar in de opvoeding van honden en katten zit nog wel een verschil.

Loopt een hond bijna altijd aan de lijn naast het baasje, een kat zoekt zelf wel een plek uit waar de dag het beste kan worden doorgekomen. Dat de eigenaar of het baasje van een kat het niet erg vindt om zijn of haar huisdier constant in andermans tuinen te zien is inmiddels wel duidelijk. Voor de eigenaren van die tuinen kan het echter wel erg vervelend en irritant worden, dat ongevraagde bezoek. Simpel wegjagen en waarschuwen werkt overigens niet, want de volgende dag is het weer hetzelfde liedje.

In Raalte Zuid hebben bewoners inmiddels een officiële klacht neergelegd bij Salland Wonen, de verhuurder van hun huizen. Het aantal katten op straat dat te pas en te onpas op straat loopt en ongevraagd op auto’s, in tuinen en schuurtjes van buurtbewoners komt zitten is daar zo groot, dat maatregelen haast vereist zijn. Al die katten daar in Raalte Zuid, negen kittens en drie volwassen katten, zijn terug te leiden naar één en dezelfde persoon. Echter, ook na bezoek van Salland Wonen, is de situatie niet verbeterd. Omwonenden zijn het zat. Van honden hebben ze geen last.

In Wageningen gaat met heel anders met een soortgelijke situatie om. In de afgelopen drie weken zijn er daar namelijk meerdere katten mishandeld. Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Zo werd er een kat aangetroffen met een uitgestoken oog, terwijl een andere kat een gapende buikwond had. Ook een gebroken staart hoort tot de mishandelingen, één kat raakte en poot kwijt.

Hoe vervelend de situatie ook mag zijn, mishandelingen horen natuurlijk niet thuis. Niet bij kinderen, niet bij honden, niet bij katten, bij niemand niet. Zeker als de huisdieren worden beschouwd als volwaardig lid van de familie, zijn dergelijke praktijken niet te accepteren. Net als de ellende die loslopende katten in andermans tuinen veroorzaken. Misschien is het een idee om ook de katten in de toekomst aan de lijn te doen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Lees ook

Lezing over acupunctuur in Dorpshuus

HEINO – Herman Tichelaar verzorgt op woensdag 27 oktober een lezing over acupunctuur in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.