helma gravendeel vrijwillig in wereldwinkel

Het Vrijwilligers Platform en de gemeente Olst-Wijhe vinden dat het vrijwilligerswerk in de regio meer waardering verdient. Want vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de gemeenschap. Neem bijvoorbeeld Helma Gravendeel. Hoewel ze werkzaam is als fulltime managementassistent in het Deventer Ziekenhuis, heeft Helma nog voldoende tijd over om ook als secretaresse van de Wereldwinkel Olst te fungeren.

Samen met vier andere bestuursleden en een groep van bijna vijftig vrijwilligers runt Helma de winkel. Ze verzorgt de notulen van de vergaderingen en de verspreiding hiervan per mail. Ze hecht grote waarde aan samenwerking, tevredenheid van vrijwilligers en aan het werven van nieuwe vrijwilligers. “Maar het aantrekken van nieuwe vrijwilligers voor de Wereldwinkel is in de huidige tijd niet gemakkelijk”, aldus Gravendeel. “Vrijwilligerswerk is iets wat je vanuit jezelf moet doen en niet iets om waardering te zoeken. Voor mijzelf betekent het een verbreding van de horizon.”

De Wereldwinkel verkoopt producten uit ontwikkelingslanden. De producent ontvangt een zodanige prijs voor zijn product, dat hij een menswaardig bestaan kan opbouwen. “De winst die wordt gemaakt, investeren winkels in hun eigen winkel om zo de omzet verder te kunnen verhogen. Ook al is het misschien maar een druppel op de gloeiende plaat”, vertelt Helma. “In 2007 en 2008 zijn de Wereldwinkels uitgeroepen tot de beste cadeauwinkel van Nederland. Ik wil iedereen dan ook uitnodigen om voor een leuk cadeau eens de Wereldwinkel te bezoeken.”

De Wereldwinkel Olst bestaat al meer dan twintig jaar en zit sinds 2005 op een prachtige locatie in het Holstohus in Olst. Zonder de inzet van vrijwilligers zou de Wereldwinkel niet kunnen bestaan. Samen met bestuursleden verzorgen zij de verkoop producten, alsmede de inkoop en het etaleren ervan. Een aantal vrijwilligers maakt de bekende ‘boeketjes’ van Food- producten voor de verkoop.

Als een nieuwe vrijwilliger zich aanmeldt, wordt voorafgaand door een bestuurslid een soort sollicitatiegesprek gevoerd, waarin de verwachtingen van beide partijen worden besproken. Er is jaarlijks een avond waar alle vrijwilligers elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en tevens geïnformeerd worden over actuele zaken en de omzetcijfers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.