Home / archiefcentraal / geen vrachtwagens door heeten brug gered

geen vrachtwagens door heeten brug gered

Commentaar – Het Is maar zo een kort berichtje in de media dat er geen slib komt in de Linderveldplas bij Lettele. Maar feitelijk is het een grote overwinning. Een overwinning van de burgerij rondom de Zandbelterbrug die tegen molens leek te vechten en nu toch haar zin krijgt.

Verondiepen van de Linderveldplas werd het genoemd. Dat suggereert dat die plas minder diep moest worden. Maar het zat anders. Ergens in de buurt van Apeldoorn moest Grondbank Midden-Gelderland (GMG) grond kwijt, vermoedelijk vervuilde grond. Dan heb je het dus over dumpen in de Linderveldplas, een stortplaats maken van de Linderveldplas. Klinkt al heel anders.

Zou de grond vervuild zijn die er komt. GMG, een commerciële partij zei van ‘neuh’. Het Deventer college zei daarom ook van ‘neuh’. Die zou er wel geld aan kunnen verdienen. Maar ‘neuh’ is geen ‘nee’. Dat bleek ook wel toen een slimme buurtbewoner zei van ‘gooi maar neer dan, als het wél vervuild is, waar kan de rekening naar toe?’ Tja, en toen was het al gauw niet meer nodig dat verondiepen. Toen bleek dat ‘neuh’ ook nog wel ‘misschien eigenlijk wel een beetje vervuild’ kon zijn.

Die hogere machten, waar je als burger als Don Quichot tegen lijkt te vechten, die gaan ver. Dat verondiepen was zo lucratief dat er massaal veel vrachtwagens van Apeldoorn naar de plas moesten. Dwars door Lettele, met een omweg over Heeten, over de Zandbelterbrug… In Lettele en Heeten trok Plaatselijk Belang aan de bel. Bij de Zandbelterbrug maakten ze van de monumentale brug een schilderij, want zelfs een Groen Links-wethouder in Deventer was voor die gifgrond naar Lettele en al die vrachtwagens, dat kon het oude bruggetje over het kanaal niet meer aan. Gewoon slopen die brug en er een betonnen bak over gooien, wat kan het schelen. Of anders een stukkie nieuw asfalt langs het kanaal om verderop een andere betonnen brug neer te leggen. Het kon allemaal, nog steeds met winst.

Tot dat dus iemand op voorhand al aangaf dat hij bij vervuiling de schuldvraag zou stellen. Toen was het ineens en direct gedaan. De bezwaarmakers hebben gewonnen. Ze hadden ook gewoon gelijk. Maar wat een moeite heeft dat weer gekost. De meesten beginnen daar maar niet aan.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Lees ook

Slotviering Pauluskerk; einde tijdperk

RAALTE – De Pauluskerk wordt op zondag 3 oktober officieel aan de eredienst onttrokken. Dat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.