gaat die mexicaanse griep gewoon voorbij

Commentaar – Al een half jaar lang staan de media bol van de Mexicaanse griep, maar nu de griep ook in Salland terecht is gekomen, lijkt er niets aan de hand. Ofwel: Hoe serieus moeten we al dat overheidsgewaarschuw en mediagehype eigenlijk nog nemen? We gaan er met z’n allen steeds minder op uit doen.

Vorige week kwam een jongen uit Broekland terug van Kreta met Mexicaanse griep. Twee dagen een beetje ziek geweest en toen was het over. Maar het was wel Mexicaanse griep, dus voor de zekerheid vijf dagen binnen blijven, want stel je voor dat je anderen besmet.

Maar ja, zijn huisgenoten mochten wel gewoon naar de bakker. En zijn reisgenoten, die hadden én geen Mexicaanse griep én ze kregen geen huisarrest. Hoe lang is het nog geleden dat alle inzittenden van een vliegtuig opgetrommeld werden waarin ook iemand met de Mexicaanse griep zat? Nog even en LTO wil de naam Mexicaanse griep weer veranderd hebben in varkensgriep. Die naam moest veranderd omdat dat schade aan het imago van het varken zou toebrengen. (Aan schade voor het imago aan Mexicanen is niet gedacht.) Maar nu die griep niets lijkt voor te stellen, kan varkensgriep ook wel weer een geuzennaam zijn.

Ook vorige week alarmerende instructies vanuit Zorggroep Raalte. Geen sieraden meer om voor het personeel. Met papieren zakdoekjes de hele dag afdeppen wat je aanraakte. Hoesten in de elleboog. Onzin, allemaal onzin. Want wie voor 1954 geboren is krijgt de Mexicaanse griep niet, die is resistent vanwege de Spaanse griep van destijds. Dus is zo’n maatregel niet voor bewoners maar alleen maar voor personeel. Dat ze niet allemaal tegelijk ziek worden. Dat er geen personeelsgebrek ontstaat. Nou, je kunt op je klompen aanvoelen dat dan zo’n interne maatregel niet helpt. Want personeel wordt ook wel ziek buiten het werk om. Via vrienden van de jongen uit Broekland die op Kreta was bijvoorbeeld. En daar wordt niets aan gedaan.

Als het een pandemie wordt zoals voorspeld, zal een zwaar onderzoeksteam concluderen wat hier boven staat, dat we het uiteindelijk toch te onvoorzichtig hebben aangepakt. Als het geen pandemie wordt gaat de beschuldigende vinger naar overheid en media. Dat ze het allemaal opgeklopt hebben. Het Is maar dat je het vast weet.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.