expositie huub coenen in holstohus

Kunstenaar Huub Coenen (bij ons in Salland Centraal elke week te zien met een ‘zoek de tien verschillen’) uit Olst exposeert vanaf 4 september in het Holstohus in Olst. De tentoonstelling ‘Back Stage’ staat geheel in het teken van de manier waarop nieuws en geschiedschrijving manipuleerbaar zijn. De tentoonstelling is te zien tot en met 26 oktober.

Het idee voor de tentoonstelling is al ontstaan na 11 september 2001. “Ik zie de aanvallen op de Twin Towers als een resultaat van politiek en ideologisch machtsdenken”, stelt Huub. “In die tijd werd ook bekend dat de IJssellinie een farce was. Die linie is na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd om een barrière te vormen tegen een mogelijke invasie van de Russen. Maar de machthebbers wisten destijds niet dat de Russen al over geavanceerde raketten beschikten. Met andere woorden: Die linie was volledig nutteloos! Met deze tentoonstelling wil ik laten zien dat dergelijke machtsspelletjes van alle tijden zijn en dat je het nieuws nooit helemaal kunt vertrouwen omdat het door de machthebbers gemanipuleerd wordt. Wat is werkelijkheid en wat is gemanipuleerde werkelijkheid, het zijn centrale vragen in de expositie.”

Huub laat met de tentoonstelling ‘Back Stage’ ruim dertig werken van zijn hand zien. Van gefingeerde kranten, waarmee hij op een ludieke manier wil aantonen hoe nieuws en de geschiedschrijving vallen te manipuleren, tot prikkelende digitale collages. Zo kun je onder andere kijken naar een bewerking van een onmogelijke situatie van de bekende kunstenaar Esscher. In Huubs versie staat die situatie in het teken van de IJssellinie. Of kijken naar een krant over Hannibals tocht over de Alpen. Of naar een collage waarin hij een Nederlands landschap combineert met een unieke interpretatie van de Nachtwacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.