de vaste waarden van het luttenbergs feest

“Onze kracht? Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is er altijd wat te doen. De meeste programmaonderdelen zijn kort en krachtig. Dat sluit mooi aan op het zappgedrag van tegenwoordig. We zijn bovendien één van de weinige feesten waar het terras al op vrijdagmiddag bomvol zit. Daar zijn een hoop andere feesten een beetje jaloers op.” Aan het woord zijn Jeroen Jansman, Jenneke van Doesburg, Miranda Hoonhorst en Erik Veldkamp van de organisatie van het Luttenbergs Feest, dat dit jaar wordt gehouden van donderdag 6 tot en met zondag 9 augustus.

“Onze kracht zit hem ook in het goede geluid bij de activiteiten”, gaan ze verder. “Iedereen kan de presentatoren verstaan. En dat is ook niet overal zo. En het is bij bijna elk programmaonderdeel hetzelfde. Vijf minuten voor die tijd staat er nog niemand, maar als het begint, is het vol!” De belangrijkste troef van het feest is het welbekende ‘zwientie tikken’ op zondagmiddag. “Er staan bijna meer cameraploegen langs de baan dan dat we deelnemers hebben, het zal wel komen door de komkommertijd”, lacht Jenneke.

“Of we het spel niet zat zijn? Nou, het is elk jaar weer een discussiepunt. We teren al jaren op het succes van het spel. Maar de conclusie is altijd hetzelfde: We gaan er gewoon mee door. Het trekt nog elk jaar ontzettend veel mensen en er zijn altijd mensen die het spel nog nooit eerder hebben gezien en die zijn altijd enthousiast. ‘Fantastisch dat dat gewoon kan’. Inmiddels doen er nauwelijks meer Luttenbergers aan mee. De deelnemers zijn grotendeels bezoekers van elders. Als je het zo wilt stellen: Het zwientie tikken is niet meer van ons. Het is gekaapt door het publiek.”

“Maar ook andere programmaonderdelen zijn al jaren een vaste waarde”, vult Jeroen aan. “Het gatgraven bijvoorbeeld, maar ook het vogelgooien. Elk jaar doen er weer meer mensen mee. Of de wedstrijd om de titel ‘Sterkste man van Luttenberg’. Het dreigde twee jaar geleden een beetje in het slop te raken, toen enkele vaste deelnemers aangaven voor het laatst mee te doen, maar daarna gaven spontaan heel veel nieuwe deelnemers zich op.”

Eerder dit jaar kwam het ‘zwientie tikken’ in het nieuws toen in Brabant het spel werd afgelast na dreigementen van dierenactivisten. “Maar wij hebben nog geen dreigementen binnen gekregen”, stelt Jeroen. “We hebben die dierenactivisten al wel eerder gehad. Toen hebben ze gewoon een actie gehouden, maar daar heeft niemand last van gehad. Ze hebben de boel ook niet verstoord ofzo. Nee, we gaan er gewoon mee door.” “Als je nog mee wilt doen aan de optocht, maar je hebt nog niks, kun je mooi verkleed gaan als de Vegan Streaker”, oppert Jenneke. “Een leuk idee en je bent er snel klaar mee!”

Het zwientie tikken wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een recordpoging. Dit jaar willen ze in Luttenberg het grootste luchtorkest ooit realiseren. Even voor de duidelijkheid, de bezoekers hoeven geen echt instrument te bespelen, maar dienen het bespelen van een instrument uit te beelden. Iedereen heeft wel eens een luchtgitarist in actie gezien. “De aanleiding is het dertigjarig bestaan van fanfare De Bergklanken”, vertelt Jenneke. “Die kunnen op dit moment goed nieuwe aanwas gebruiken en om daar op een ludieke manier aandacht voor te vragen, hebben we nu deze recordpoging georganiseerd.”

Hoe ze het gaan aanpakken? Alle bezoekers krijgen een vlinderstrik en worden verdeeld in vier groepen. Elke groep krijgt een ‘eigen’ luchtinstrument: Slagwerk, blazers, strijkers en toetsen. Vervolgens gaat elke groep even kort oefenen. “Men kan gewoon blijven staan, waar men staat, dus het is geen grote inspanning. En daarna gaan we het proberen op muziek van De Bergklanken. Gewoon op band hoor, de leden van de fanfare bespelen die middag ook alleen maar een luchtinstrument!” Het volledige programma van het Luttenbergs Feest kun je vinden op staging2.luttenbergsfeest.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.