clubtijgers klaar voor nieuw voetbalseizoen

“SC Overwetering is echt ons clubje. Daar wil je dan ook alles voor doen.” Aan het woord zijn Rik Eiland (79) uit Olst en Gerard Kinds (74) uit Boskamp, beide al circa zestig jaar lid van hun ‘clubje’. Goed nieuws voor Rik en Gerard en al die andere voetbaldieren: Het nieuwe voetbalseizoen begint weer. Dat betekent voor zover mogelijk weer elke week langs de lijn, kijken naar het eerste. We spraken met deze twee veteranen en clubtijgers over beleving en clubliefde.

Even voorstellen. Rik Eiland is al zestig jaar lid van zijn club. Hij is jaren actief geweest als bestuurslid, jeugdbegeleider (voetbal en handbal) en toernooi-organisator. Inmiddels beginnen de jaren te tellen, maar voor zover mogelijk bezoekt ie met zijn voetbalmaat Jos van Dijk nog steeds de thuiswedstrijden van het eerste. Speciaal voor zijn club heeft ie een computer aangeschaft en wil hij zich in mail en internet verdiepen, zodat hij op de hoogte kan blijven van het wel en wee van de club.

Gerard is al 62 jaar lid. Jarenlang is hij jeugdleider geweest en in die hoedanigheid had hij ook zitting in het jeugdbestuur. Nog steeds is ie manusje van alles voor de club en verkoopt hij loten bij de thuiswedstrijden van het eerste. De opbrengst daarvan is bestemd voor de jeugdtak. “Ik heb alles voor de club over”, vertelt Gerard. “Ik ben ook vrijgezel, dus ik heb er alle tijd voor. Ik kom er nog steeds elke dag. ’s Morgens ben ik er al om koffie te zetten voor de terreinknechten en om de kleedkamers schoon te maken!” Rik: “Als ik vroeger in de nachtdienst moest werken, ging de typemachine mee. Dan kon ik administratieve klusjes doen voor de club.”

Gerard komt uit een echte voetbalfamilie. Zij broers Jan (inmiddels overleden) en Henk hebben zich ook jarenlang ingezet voor de club. Gerard en Jan werden beide voor hun inspanningen beloond met een koninklijke onderscheiding. Gerard kreeg zelfs een jeugdtoernooi naar hem vernoemd. “Ik heb vorig jaar honderd trainingspakken geschonken aan de jeugd”, vertelt hij. “Dat kostte een aardige stuiver, maar ach, ik kon het geld wel missen!” “We kregen de clubliefde met de paplepel ingegeven”, gaat hij verder. “Het voetbalveld in de Boskamp lag vroeger achter mijn ouderlijk huis. In de rust kwamen de spelers bij ons in de keuken koffie drinken. Moe ruimde alles wel op, de rest moest na de rust weer aan het voetballen!”

Beide zijn blij dat het nieuwe seizoen weer begint. Lekker langs de lijn pochen (en natuurlijk ook mopperen) op de verrichtingen van het eerste. Rik: “Maar de sfeer is altijd goed, hoor, maar natuurlijk wordt er wel eens wat geroepen!” Het legioen van supporters van het eerste uur wordt kleiner, signaleren de twee. Rik: “Vroeger stond Anton Mentink nog langs de lijn, maar die is helaas overleden. De meeste mensen kenden hem wel: ‘Noar veuren!’. Dat was ook een enorm trouwe supporter.”

Hoe ze zichzelf verder omschrijven? Rik: “Nou, we zijn beide fanatiek, maar ik denk dat ik wat feller ben dan Gerard.” Rik hecht vooral veel belang aan een goede technische opleiding van de jeugd. “Ik denk dat daar meer aandacht aan besteed moet worden.” Hoewel de selectie van SC Overwetering flink wat wijzigingen heeft ondergaan, kunnen ze de namen van de meeste spelers wel opnoemen. “Het is afwachten wat het gaat worden, dit seizoen”, stelt Gerard. Maar dan begint hij te glunderen: “Ze hebben laatst de eerste bekerwedstrijd al gewonnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.