boer is ballonvaarders in het weiland beu

Boeren zijn ballonvaarders beu. Dat meldt dagblad Trouw vrijdag. Opmerkelijk nieuws en tevens actueel in Salland. Vorige week werd er immers nog een 63-jarige man opgepakt, omdat hij met zijn auto (op een weiland aan de Brandweg/Nieuwe Twentseweg bij Luttenberg) op een groepje ballonvaarders zou zijn ingereden na woorden over de schaderegeling.

Volgens landbouworganisatie LTO komt het – met zo’n negenduizend ballonvaarten per jaar – regelmatig voor dat de brullende gevaartes pardoes landen in weilanden of heel laag overvliegen. Daarom hebben ballonvaarders van oudsher cadeautjes aan boord voor de eigenaar van het land waarin ze landen. Een flesje drank, een souvenir. Voor het ongemak en de schrik. Maar niet alle grondeigenaren willen een cadeau. Daarom wordt soms ‘parkeergeld’ betaald. Een vrijblijvende richtlijn in ballonnenland – betalen is geen verplichting – is dat een boer 25 euro krijgt voor een ballon met zes inzittenden. Voor iedere passagier meer of minder wordt er 2,50 euro bij opgeteld, of van afgetrokken.

LTO is bezig de problematiek te inventariseren. Hans Ghijsels, voorzitter van de commissie schade van LTO Nederland, hoopt de inventarisatie eind deze maand rond te hebben. Volgens Ghijsels zijn met name de commerciële ballonvaarders, die veruit het grootste deel van de vluchten voor hun rekening nemen, niet gespeend van ‘enige mate van arrogantie’. Zo rijden ze bijvoorbeeld zonder overleg met een auto het land in om ballonnen weg te slepen, waardoor nog meer schade ontstaat.

Een ballon is niet te sturen, dat is het punt. Dus zegt de wet dat ballonnen op het platteland overal mogen landen, behalve rond Schiphol. Volgens Joop de Wilde van de afdeling Ballonvaren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVVL) doen piloten hun best zo goed mogelijk te mikken. “En dan is het vaak zo dat een boer zijn kinderen uit bed haalt: ‘Kijk jongens, een ballon’.” De Wilde vindt het aantal gevallen waarbij piloten en boeren botsen meevallen. In tien gevallen per jaar moet hij bemiddelen, de rest van de schadegevallen wordt onderling opgelost.

“Het zijn de incidenten die de toon zetten”, vindt Hans Ghijsels. “De enkeling die het niet goed doet, moeten we in de tang kunnen nemen.” Hij vindt het hoog tijd voor aanscherping van een gedragscode die in 2005 is afgesproken tussen de boeren en de ballonvaarderspartijen KNVVL en Professionele Ballonvaarders Nederland (PBN). Regiocoördinatoren moeten helpen om meningsverschillen tussen de boeren en ballonvaarders te beslechten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.