beatrix wil tussen de mensen te zien zijn

“Van tevoren heb je wel een idee van waar je mee te maken krijgt, maar het draait er op uit dat je dat in duizendvoud mag zien.” Karin Gerner is vanuit de gemeente Raalte de hoofdverantwoordelijke voor de organisatie van het bezoek dat Koningin Beatrix op vrijdag 28 augustus brengt aan Raalte, waar op dat moment Stöppelhaene wordt gevierd. Al met al zal het bezoek nog geen uur duren, maar achter de schermen zijn vele tientallen mensen er al meerdere maanden of weken mee bezig. Wat er allemaal komt kijken bij het bezoek van Beatrix? Daarover hadden we een gesprek met Karin, Stöppelhaene-voorzitter Theo Ogink en wethouder Ben Haarman, die burgemeester Piet Zoon vanwege vakantie verving.

Begin juli kreeg burgemeester Zoon een telefoontje van de Commissaris van de Koningin. De boodschap: De koningin komt naar Stöppelhaene. Het bezoek maakt onderdeel uit van een zogenaamd streekbezoek, waarbij de koningin meerdere plaatsen in de regio afgaat. Die dag is ze ook te gast in Dalfsen, Ommen en op de Lemelerberg. Het doel wat betreft Raalte: In contact komen met de Raaltenaren en de mensen achter Stöppelhaene. “We wisten al een tijdje dat ze zou kunnen komen, maar we konden pas echt aan de slag toen we zekerheid hadden”, vertelt Karin. Karin, Ogink en Haarman hebben zitting in een speciale overleggroep die de gemeente Raalte in het leven heeft geroepen voor de organisatie van het bezoek. Daarbij schuiven ook vertegenwoordigers van de politie, de provincie en het beveiligingsnetwerk rondom het koninklijk huis aan.

“Je krijgt met ontzettend veel zaken te maken. Het lastigste was nog wel om een programma samen te stellen. Heel veel partijen met allemaal hun eigen verantwoordelijkheid hebben daarbij inspraak. Denk dan aan de gemeente, Stöppelhaene, de politie en de beveiliging. We hebben het programma ontzettend vaak moeten aanpassen om tot een definitieve versie te komen. Alles draait om goede communicatie met alle betrokken partijen. Of we wakker liggen van het bezoek? Nee, absoluut niet. We hebben er juist zin in. Maar natuurlijk zullen we wel opgelucht zijn als alles achter de rug is. Het is een unieke ervaring die je hoogstwaarschijnlijk maar één keer in je leven meemaakt!”

Over de veiligheid, zeker na de gebeurtenissen van 30 april in Apeldoorn een hot item, wil het drietal geen uitspraken doen? Hoeveel politieagenten er rondlopen? “Vele.” Hoeveel precies? “Weten we niet. Het belangrijkste is dat we er alles aan zullen doen om de veiligheid van de koningin te garanderen. We maken daarbij gebruik van een uitgebreid draaiboek. We hebben wat dat betreft vorig jaar met de komst van landbouwminister Gerda Verburg al wat kunnen oefenen.”

Wat wel zeker is, is dat vanaf half drie alle eetkraampjes op de Domineeskamp tijdelijk dicht moeten. Ze hoeven overigens niet verwijderd te worden, zoals sommige geruchten willen. “Maar dat heeft gewoon te maken met de route die de koningin gaat lopen. Die wordt helemaal afgezet met hekken”, legt Haarman uit. “De meeste kraampjes komen binnen die route te liggen. Voor die tijd maken we de boel helemaal schoon en dat willen we ook zo houden.” Ogink: “Het is van belang dat men beseft dat de boel dan ook echt dicht gaat. Zonder de juiste papieren kom je niet de route op. Het publiek kan het bezoek alleen vanachter de dranghekken volgen!” “Het is met name ook belangrijk dat hare Majesteit mooie en gezellige taferelen te zien krijgt”, stelt Karin. “Het bezoek aan Raalte is het enige openbare deel van het streekbezoek. Juist na de gebeurtenissen van 30 april wil de koningin weer tussen de mensen te zien zijn!”

Niks wordt aan het toeval overgelaten. Zo zijn er nu al enkele kraampjes geselecteerd waar de koningin even kort met de vrijwilligers kan praten. “Zo is in elk geval zeker dat ze ook even een bezoek brengt aan de stand van Imelda”, vertelt Theo Ogink. “Dat is de imkervereniging die aan de wieg heeft gestaan van Stöppelhaene. Zij hadden in 1951 hier een landelijk congres van imkerverenigingen georganiseerd. Burgemeester Ganzeboom kwam toen op het idee om die bijeenkomst uit te breiden met een braderie en een optocht. Dat was het begin van het feest.” Bij het bezoek van de koningin zijn alleen al tien subcommissies van Stöppelhaene betrokken. Een heel gedoe nog voor Theo Ogink, die dit jaar voor het laatst de voorzittershamer van Stöppelhaene mag hanteren. “Maar ik zie het als een eer dat ik dit bezoek nog als voorzitter mag meemaken. Ja, als ze dan toch komt, dan liever dit jaar dan volgend jaar, ha ha!”

De koningin komt, als alles volgens planning verloopt, om 15.25 uur aan in de Brugstraat (ter hoogte van het Chinees restaurant). Na de ontvangst door burgemeester Piet Zoon en Stöppelhaene-voorzitter Theo Ogink brengt ze onder andere een bezoek aan de boerendag op de Domineeskamp (voor de C1000). Vervolgens gaat de groep verder richting het Stöppelveld, waar ze door een groep kinderen wordt toegezongen. Na een ontmoeting met de Oogstkoningin en de Hofdames bekijkt ze twee praalwagens (waarschijnlijk de hoofdprijswinnaars van de categorieën A en B). Daarna gaat de groep verder richting de Westdorplaan, waar de Roalter Jong’s een lied ten gehore zullen brengen. Om 16.15 uur vertrekt Koningin Beatrix weer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.