anonieme reacties zeggen wat er leeft

Commentaar – Wim Arends, VVD-raadslid in Raalte, stopt er na de verkiezingen mee. Wim heeft, volgens de officiële lezing, na jaren raadslid te zijn geweest in zowel de voormalige gemeente Heino als de gemeente Raalte zin in iets anders. Hij wil onder meer meer aandacht aan zijn studie besteden. En hij ziet dat er in de schaduwfractie van zijn partij genoeg goede opvolgers zitten. In het persbericht geeft Arends ook te kennen dat hij schoon genoeg heeft van al die anonieme meedenkers op internetsites. Ze geven overal altijd maar hun ongenuanceerde mening, terwijl ze van de hoed noch de rand weten.

Journalisten zijn dan natuurlijk helemaal niet geïnteresseerd in de studie van Arends. Die willen van hem horen waarom hij dat van die reacties op internet zegt. En vermoedelijk was dat ook de hoofdboodschap van Arends, anders had hij wel geschreven welke studie hij bedoelt in plaats van iets te roepen over internet-meepraters.

Arends is er klaar mee dat mensen ongenuanceerd en anoniem meepraten op internet. Dat is zijn goed recht. En als hij er niet tegen kan, is het misschien ook maar beter dat hij er mee stopt. Jammer is het wel. Want we vinden de bijdrages van Wim aan deze site zeer prettig. Zijn reacties geven inderdaad vaak nuances aan.

Maar deze kwestie heeft meer kanten. Eerst over de anonimiteit. Reageerders zijn vaak anoniem voor lezers van een site. Maar als ze hun naam wél onder een reactie zetten, dan zijn ze toch nog steeds anoniem? Sterker: Hoe anoniem is Wim Arends zelf? We denken zo maar dat 95 procent van de Raaltenaren geen idee heeft wie dat is. Wat dat betreft nog een mooi voorval tijdens de Stöppelhaene-optocht. Er kwam een kinderwagen langs met jongens die de troon wel over wilden nemen van Zoon als de koningin op bezoek was. Burgemeester Piet Zoon vond dat een leuke geste, liep vanaf het notabelenterras (bestuurders begeven zich immers niet onder de mensen) het optochtterrein op en stak zijn duim ter goedkeuring omhoog. Maar die jongens van het praalwagentje hadden geen idee wie die man was.

Dan de nuance van de reacties. Arends heeft er last van dat er in de discussie zo vaak ongenuanceerd gereageerd wordt. Je zou verdorie haast zeggen dat die reageerders politici zijn. Er gaat geen debat voorbij of politici laten bewust (ten minste daar gaan we van uit) een paar feiten buiten beschouwing om hun punt te maken. Het zou zo maar eens kunnen dat het ongenuanceerde debat is uitgevonden door politici. Er is in elk geval geen beroep waar het zo om woorden in plaats van daden gaat. Hoe had Balkenende Bos ook al weer in de tang? Dat ie een draaikont was. Toch? Terwijl het alleen maar ging om verandering van mening door verandering van situatie. Wees blij dat iemand dan een ander standpunt durft in te nemen. Nuance in debat vergeet de VVD zelf als het gaat om subsidie. In principe geen subsidie, zegt de partij. De grootste subsidie die in ons land verstrekt wordt is de hypotheekrenteaftrek. Daar mag je van de VVD niet eens over praten. Nuances…

Tot slot de vrijheid van meningsuiting. Partijleider Rutte wil dat je zelfs de Holocaust mag ontkennen, dat er helemaal geen zes miljoen joden vermoord zouden zijn. Als je het strafbaar stelt, worden die meningen in het geniep geuit, is zijn standpunt. Als het niet strafbaar meer is, weet je tenminste dat die geluiden er zijn en weet je uit welke hoek ze komen. Met anonieme reacties weet je niet zeker uit welke hoek ze komen, maar je weet wel dat die geluiden er zijn. Dus zeggen we met de VVD-baas dat het juist goed is dat mensen van alles en nog wat roepen. Dan weet je wat er onder het volk leeft.

Soms is het niet leuk te weten wat er onder het volk leeft. Net als het niet leuk is als je weet wat politici als Verdonk en Wilders (ex-VVD’ers) drijft. Maar dát we het weten is maar goed ook. Kunnen we achteraf niet zeggen dat we niet gewaarschuwd waren. Leve internet en de nieuwssites. Daar heeft het publiek haar eigen podium.

Jammer dat Wim Arends stopt. Als je wilt Wim, mag je een column beginnen op deze site, zodat je vanaf de zijkant in elk geval nog mee kunt blijven doen. En met die opvolgers van Wim zal het ook wel goed komen. Wij tippen Bartus Jonkman en Harry Ogink.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.