werkgroep trots op met salland de boer op

Het project ‘Met Salland de boer op’ is genomineerd voor de Overijsselse Plattelandsprijs. Dit is een prijs voor het project dat de mooiste bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid van en het toerisme op het Overijsselse platteland. In het kader van het project zijn vijftien promokasten verspreid onder de verschillende Rustpunten in de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer. Deze kasten zijn gevuld met toeristische informatie over het Sallandse platteland en voorbeelden van streekproducten. Daarnaast is er een promotiekar ingericht die langs verschillende natuurfairs en toeristische evenementen trekt.

‘Met Salland de boer op’ is een project van een werkgroep van de Stichting Recreatie Deventer Buiten in samenwerking met het Sallands Bureau voor Toerisme. Hans Scholten, de voorzitter van de werkgroep, en Thea Huisman, projectcoördinator van het Sallands Bureau voor Toerisme, zijn maar wat trots op hun nominatie. “De kracht van het project zit ‘em in het kleinschalige”, stellen de twee. “Dat is ook de kracht van ons Sallandse platteland.” De plannen voor het project ontstonden in 2007. “We wilden de Rustpunten opwaarderen”, vertelt Scholten. “Dan ga je aan het brainstormen en uiteindelijk is het idee ontstaan voor de kasten en de promotiekar. Daarna hebben we subsidie aangevraagd bij Leader Salland, dat Europees geld mag verdelen onder veelbelovende plattelandsprojecten. Verder hebben de provincie Overijssel en de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer aan het project meebetaald.”

De vijftien kasten zijn gemodelleerd naar de ouderwetse Sallandse pompkast. “De kast is zo een object dat ook past in het landschap”, stelt Thea. “Maar het gaat niet alleen maar om de kast. Zie dat als een extraatje voor de Rustpunten. Ook de promotiekar voor Salland is zeer welkom. Het is een mooie aanvulling op de huidige promotie van Salland. Nu stellen we een agendalijst op van evenementen waar we willen staan en hebben we meteen alles bij ons. Kaarten, fiets- en wandelroutes, allerlei andere informatie over het gebied en natuurlijk streekproducten. Voor de bevoorrading werken we nauw samen met Cambio uit Deventer. Bovendien hebben we een reservoir van circa vijftien vrijwilligers, die de kar om en om bemannen.” Overigens kan men hiervoor nog vrijwilligers gebruiken. Als je geïnteresseerd bent, kun je contact opnemen met Hans Scholten via de mail: scholten.hagen@home.nl.

De eerste Sallandse Pompkast werd gepresenteerd in april 2009. Het project bestaat dus nog relatief kort en de resultaten zijn dan ook moeilijk om te meten. “Maar de reacties van de eigenaren van de Rustpunten die zo’n kast op hun erf hebben zijn goed en ze zien ook dat er goed gebruik van wordt gemaakt. En de reacties in het gastenboek van onze promokar zijn ook allemaal positief!”

De kasten staan bij de volgende Rustpunten: De Kleine Wildenberg in Diepenveen; Theeschenkerij De Theepot in Schalkhaar; Korenmolen De Leeuw in Oude Molen; IJsboerderij Krukkeland in Lettele; Zuivelboerderij ’n Aanvang in Lettele; Museum Pothaar in Bathmen; Boerderijwinkel ’t Evenbelt in Raalte; Zuivelboerderij De Knapenvelder in Raalte; ’t Kruuspunt in Luttenberg; Fruitteeltbedrijf Van Vilsteren in Olst; Bed & Breakfast In ’t Veld in Wesepe; Atelier Esme in Wijhe; Overkempe in Wijhe en Zuz & Zo Zorgboerderij in Lierderholthuis. Naar een vijftiende locatie wordt, na het wegvallen van één adres, nog gezocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.