vliegroest raalte binnen landelijke stofnorm

Naar aanleiding van klachten over vliegroest in Raalte, heeft de gemeente Raalte contact opgenomen met de GGD. Samen is het milieudossier bestudeerd en is de omgeving (industrieterrein en Raalte Zuid) bezocht. Op basis van verkregen informatie bestaat er vooralsnog geen acuut gevaar voor de volksgezondheid. Dit is gebaseerd op het feit dat er enige tijd sprake is geweest van een incidentele hogere stofemissie en dat er, buiten incidenten om, wordt voldaan aan de stofnorm.

De landelijk vastgestelde stofnorm is gebaseerd op de aspecten gevaar, schade en hinder voor volksgezondheid en milieu. Bij een incidentele stofemissie is de blootstelling in tijd gezien zo klein, dat het niet aannemelijk is dat hier gezondheidseffecten van te verwachten zijn. Aangezien er hier in Raalte ook geen structurele emissie van stof boven de gestelde norm van 5 mg/m3 is te verwachten, is het zeer moeilijk aannemelijk te maken dat er gezondheidseffecten zullen optreden.

Bij een structurele emissie, ruim boven de stofnorm, moet eerst een monster van de stofdeeltjes genomen worden voordat er een uitspraak kan worden gedaan over de bron en over mogelijke gezondheidseffecten. Als dit aan de orde is, zal de gemeente direct overgaan tot het nemen van monsters. Bewoners in Raalte Zuid zijn inmiddels per brief op de hoogte gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.