vijandige reacties op verbod nertsenhouderij

Woest zijn ze. Hans en zijn neef Robbin zijn gezamenlijk de eigenaren van Nertsenhouderij Olde Leide in Nieuw Heeten en Witharen. Hans’ zoon Lyon werkt ook voor het bedrijf en is de beoogde opvolger van zijn vader. Maar ze dreigen hun broodwinning te verliezen. De Tweede Kamer is afgelopen week akkoord gegaan met een verbod op nertsenhouderij, dat in 2018 zal ingaan. Nertsenhouders krijgen, zoals het er nu naar uitziet, geen financiële compensatie voor het verlies van hun bedrijf.

“De politiek is de grootste vijand van de landbouw”, verzucht Hans Hutten. De sector hoopt nu dat de Eerste Kamer het verbod alsnog richting de prullenmand zal verwijzen. Hans was volledig verrast toen hij hoorde dat het verbod er door was. “Ik heb altijd gedacht dat het gezonde verstand zou overwinnen”, zegt hij. Maar ook hij weet het: Al jaren zijn dierenbeschermers bezig om een verbod er door te krijgen. In 1996 strandde een voorstel in Den Haag, maar in 2000 nam de Tweede Kamer een voorstel aan om het welzijn van de nertsen trapsgewijs te verbeteren. In 2014 moet alles aan de gestelde normen voldoen.

De investeringen kosten de familie Hutten elk jaar zo’n 50.000 euro. “Maar nu ze de nertsenhouderij er niet op grond van het dierenwelzijn er doorheen kunnen krijgen, wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat er daarmee niks mis is, hebben ze het op ethische gronden geprobeerd. Weet je, onze branche kampt met een negatieve beeldvorming die veroorzaakt is door een handjevol activisten dat overdag slaapt en ’s nachts bezig is. En die types hebben voor iedereen het beeld bepaald.”

De heren benadrukken dat het dierenwelzijn niks opschiet met een verbod. Integendeel zelfs. “De vraag blijft toch bestaan en de verkoopcijfers zijn nog steeds goed. De markt zal worden overgenomen door nertsenhouders in andere landen. Landen als Polen waar ze het met het dierenwelzijn veel minder nauw nemen. In een land als Griekenland wordt deze sector nota bene gesubsidieerd. En Finland nodigt nu al alle nertsenhouders uit om daar naartoe te komen. Dit verbod heeft niks met dierenwelzijn te maken. Alleen maar met het binnenhalen van stemmen.”

“Neem die draaikonten van de PVV. Dion Graus. Eerst is ie voor een verbod, maar dan met compensatie voor de sector. Bij het tweede debat is hij gewoon voor een verbod zonder compensatie. Hij stemde uiteindelijk voor het nationale verbod en een paar minuten later tegen een Europees verbod. Dit verbod is geïnitieerd door de PvdA-er Waalkens en de SP-er Van Velzen. De eerst heeft nooit in conclaaf gewild met de sector en de tweede is in het buitenland twee keer gearresteerd in verband met dierenactivisme. Dat heet dan democratie. Meisjes in de Tweede Kamer van amper 30 jaar die beslissen over ons leven.”

De redenen dat veel parlementariërs financiële compensatie niet nodig achten, is dat ze zich baseren op de omzetcijfers van 2008. “We hebben vorig jaar een topjaar gedraaid, daar kunnen we eerlijk over zijn”, stelt Hans. “Maar het prijsniveau is begin dit jaar met vijftien procent gedaald.” Lyon en Robbin vallen bij: “Als dit zo doorgaat, zijn we dan 45 jaar en zitten we met dikke schulden. Dit hele bedrijf wordt waardeloos.”

“En vergeet ook niet dat het verbod in 2018 al veel eerder gevolgen zal krijgen. Houders gaan eerder stoppen. Investeringen blijven achterwege. Contracten worden niet meer gesloten. Er gaan ontslagen vallen. Over vier of vijf jaar is iedereen kapot.” Hans: “Ze helpen een hele bedrijfstak om zeep. Het is te krom voor woorden. Ondernemers, mensen die willen werken, worden zo bedankt door de staat. Deze sector biedt werk aan circa 2.500 mensen en levert de staat per jaar zo’n zestig miljoen aan belastinggeld op. Dat gooien ze allemaal weg. En dat in deze tijden van crisis.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.