veel meer afwisseling op roggemaaiersdag

De Roggemaaiersdag geeft Raalte en omgeving zaterdag 18 juli alvast een voorproefje van het oogstfeest Stöppelhaene. Van 9.30 tot 12.00 uur nemen maaiers en bindsters op een terrein aan de Knapenveldsweg in Raalte bezoekers mee terug in de tijd. Naast diverse demonstraties is de presentatie van de Sallandse Boer één van de hoogtepunten van deze dag. De toegang is gratis.

Rond Sint Jacobus (de patroonheilige van de oogst) trokken vroeger maaiers het land op om met de hand de rogge te oogsten en bonden de bindsters de rogge tot de garven. Tijdens de Roggemaaiersdag wordt dit agrarische handwerk uit de tijden van weleer gedemonstreerd. De garven die deze dag worden gebonden, worden met de Stöppelhaene gebruikt voor de versieringen in het dorp.

Er is voor bezoekers echter nog veel meer te zien en te beleven. De kinderen kunnen leuke spelletjes doen en ze kunnen ‘haantjes’ beplakken met zaad. Vrijwilligers van de Stöppelhaene-commissie Verlichting en Versiering helpen hen daar niet alleen bij, ze vertellen de kinderen ook graag hoe ze thuis versieringen kunnen maken. Voor het eerst kunnen de kinderen tijdens de Roggemaaiersdag ook een korte huifkartocht door de omgeving maken.

Tijdens de Roggemaaiersdag zorgt bakkerij Jorink voor enkele producten waarin rogge is verwerkt. Bezoekers kunnen deze producten, zoals roggeknar en verse ontbijtkoek, proeven. De lekkernijen zijn deze dag ook te koop bij de naburige zuivelboerderij De Knapenvelder. Hiermee wil de organisatie laten zien dat de gemaaide rogge ook nog steeds in heel veel producten wordt verwerkt.

Op het korenveld aan de Knapenveldsweg wordt zaterdag ook de Sallandse Boer bekend gemaakt. Deze vertegenwoordiger van de regionale boerenstand wordt – als opvolger van Maurits von Martels – onder meer nauw betrokken bij de oogstgave. De bestemming van die inzameling wordt binnenkort bekend gemaakt. Al met al belooft het dus een ochtend vol afwisseling te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.