Home / archiefcentraal / speciale regeling gestart voor bijenzwermen

speciale regeling gestart voor bijenzwermen

Zoals elk jaar is het ook dit jaar mogelijk dat bijen gaan zwermen. Dit houdt in dat een bijenkoningin de vaste kast verruilt voor een andere plek. Dit kan overal zijn, zowel in het openbaar groen als in particuliere tuinen en dus ook op druk bezochte locaties. De koningin wordt hierbij vergezeld door een zwerm andere bijen die gezamenlijk een kluit vormen op de plek waar de koningin neerstrijkt.

Het zwermen van bijen vindt hoofdzakelijk plaats op dagen dat het warm is met een hoge luchtvochtigheid. Zolang de zwerm met rust wordt gelaten is het risico klein dat men wordt geprikt. Toch is het raadzaam de zwermen te vangen. Hierover is overleg geweest tussen de gemeente Raalte en de imkersvereniging St. Imelda. Een aantal leden is bereid gevonden om in de periode van het zwermen, oproepbaar te zijn om de bijenzwermen te verwijderen.

Als inwoners van de gemeente een nest aantreffen, kunnen zij dit melden via 0572-347799 of via de website van de gemeente. De gemeente verstrekt dan de gegevens van een imker, zodat de inwoner hiermee contact kan opnemen. De imker zal de zwerm uit de particuliere tuin kosteloos verwijderen. Voor meldingen over zwermen in het openbaar groen en bij speelplaatsen zal de gemeente zelf zorg dragen. Ook voor wespennesten kun je op dezelfde wijze contact opnemen met de gemeente Raalte.

Lees ook

Boosterprik mogelijk in alle gemeentes GGD IJsselland

ZWOLLE – Elke gemeente binnen het werkgebied van GGD IJsselland krijgt een tijdelijke vaccinatielocatie. Vanaf …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.