pijnvrije vierdaagse met podo of fysiotherapie

Wandelaars lopen vaak veel te lang door met pijnlijke voeten, enkels, knieën, heupen of rug. Ze accepteren dit als één van de vele kwaaltjes die hen tijdens de training voor, en deelname aan bijvoorbeeld een wandelvierdaagse nu eenmaal kan overkomen. Een podotherapeut, dé voetspecialist bij uitstek, kan veel doen om die pijnklachten te verhelpen. “Genieten van het wandelen en ook nog eens pijnklachten hebben? Dat is echt niet nodig”, vertelt podotherapeut Frank te Molder.

Trainen voor een vierdaagse met als doel het uitlopen ervan is een mooi streven. Je levert een flinke inspanning door een goede voorbereiding in de vorm van training om je doel te bereiken. Door die goede en lange training kan het voorkomen dat je te maken krijgt met overbelasting aan bijvoorbeeld de voeten en knieën die het meeste gewicht dragen. Dit kan komen door een verkeerde opbouw van je trainingsintensiteit, verkeerd schoeisel of een afwijkende voetstatiek of voetfunctie. Het lijkt dan logisch dat je voeten en je gewrichten daartegen protesteren. Maar dat is het niet.

“Niet één voet is perfect en vrijwel iedereen heeft, ook al ben je je daarvan niet bewust, afwijkingen aan de voeten tijdens het staan of het lopen. Dat kan jaren goed gaan zonder dat je er last van hebt. Maar tijdens het wandelen krijgen je voeten veel te verduren”, aldus Te Molder. “Hierdoor worden bestaande afwijkingen tijdens staan en lopen langzaam aan erger totdat er een druppel is die de emmer doet overlopen. Op dat moment raken je voeten overbelast. Ineens voel je een drukkende pijn onder je voorvoet, steken of tintelingen in je voorvoet en tenen, pijn ter hoogte van je enkel of je voetboog en pijn in je hiel. Verder kun je last krijgen van je benen, knieën, heupen of rug.”

De fysiotherapeut kan op dat moment een hulp zijn in het geven van tips en adviezen. Een kleine verandering in techniek of trainingsopbouw kan een groot verschil maken. Veel lopers zijn gewend aan veel kilometers maken zonder erbij op te letten hoe het verschil van de loophouding aan het begin en eind van de wandeling is, ook de armzwaai en de pasafstand zijn punten van belang waar een fysiotherapeut altijd op zal letten.

Veel mensen denken dat het vanzelf weer overgaat na even rust te nemen en besteden daarom te weinig aandacht aan deze pijnklachten. “Dat is niet altijd zo”, waarschuwt Frank. “Het is zelfs zo dat de klachten vaak niet weggaan of weer terugkomen. Ook is het heel vervelend om al die tijd met pijn in je voeten rond te blijven lopen. En het is ook nog eens helemaal niet nodig.”

Als je pijnklachten hebt aan je voeten, je benen of je knieën, kan een podotherapeut je helpen. Een podotherapeut behandelt alle klachten die komen door het niet goed functioneren van de voeten tijdens staan en/of lopen. Als je langere tijd last hebt, bespreek dit dan met je huisarts of specialist. Je huisarts of specialist kan je doorverwijzen naar een podotherapeut in de buurt. Zo’n verwijzing is nodig want een podotherapeut mag als erkend paramedicus alleen werken op verwijzing. Voor een fysiotherapeut is deze verwijzing niet nodig hiermee kunt u direct een afspraak maken.

De samenwerking tussen de podotherapeut en de fysiotherapeut is een groot pluspunt, uw algehele houding en statiek van de voeten worden aangepast door de podotherapeut waarbij de fysiotherapeut u oefeningen en adviezen geeft waarmee u het wandelplezier vergroot. Voetencentrum Nijenhuis werkt nauw samen met de fysiotherapeuten in Heino, Lemelerveld, Raalte en Dalfsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.