permanent in een vakantiehuis prima toch

Commentaar – Permanent in vakantiehuisjes wonen. Mag dat of mag dat niet? De storm rondom een kabinetsbesluit is weer gaan liggen. De permanente bewoners zijn vermoedelijk zelf ook even op vakantie naar een ander huisje. Toch lopen we met deze vraag rond: Wat is er fout met het permanent bewonen van een vakantiehuis?

Ineens was daar het kabinetsbesluit dat je onder bepaalde omstandigheden permanent in een vakantiehuis mag wonen. Het kwam op een vrijdagavond uit de lucht vallen. Landelijke media deden er niet zoveel mee. Maar in Salland hebben we vakantiegebied, dus vakantiehuisjes, dus permanente bewoners. Hier maakte het besluit flink wat los. Vooral ook omdat Raalte juist had ingezet op strenger beleid. Vanuit Dalfsen horen we eigenlijk niet zo veel. Dat komt vermoedelijk omdat deze gemeente gemiddeld niet al te streng optreedt. Als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten, denken daar de illegale bewoners, net als de controlerend ambtenaren dat denken. Die weten waar er overtreden wordt, maar zolang niemand klaagt…

Je kunt een discussie voeren over het handhaven van de regel, het eventueel oprekken van de regel, het door de vingers zien van overtredingen. Maar je kunt ook over de regel zelf discussiëren. Met het oprekken van het beleid doet de minister dat eigenlijk.

De minister zegt dat mensen die vijf jaar lang illegaal permanent een vakantiehuis bewonen, dat die mogen blijven zitten. Ze doet dat om die mensen tegemoet te komen. Maar ze doet dat vooral om allerlei juridische rompslomp te voorkomen. Als iemand vijf jaar illegaal in een vakantiehuis woont, kun je dat namelijk ‘gedogen’ noemen. En vijf jaar iets gedogen, dan is er geen rechter meer die dat terugdraait.

Maar ja, als de minister zó begint te praten, dan moet je ook weer naar de intentie van de regel kijken. Want blijkbaar is dat permanente bewonen van vakantiehuizen nu ook weer niet zo heel erg. Anders was ze nooit met die maatregel gekomen…

En dat is het punt waarover de discussie moet gaan. Niet over handhaven van de regel, maar over de intentie van de regel. En als we dan een voorzet mogen doen: Wat is er nu mis met het permanent bewonen van een vakantiehuis? Wat is het verschil tussen er alleen in het weekend wonen of er iedere dag wonen? Wie of wat wordt er schade aangedaan als in die mooie huisjes op de meest idyllische plekjes iedere ochtend de gordijnen open gedaan worden? Wie of wat heeft er last van?

Als het bouwen van een huisje is toegestaan, dan is permanent bewonen geen enkele extra overlast. Of zien we dan wat over het hoofd?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.