op camping de rietkraag kom je tot rust

Anton en Alice Snel van natuurkampeerterrein De Rietkraag in Lemelerveld staan de laatste tijd veel in het nieuws. Het ANP bracht afgelopen week een bericht over hun camping naar buiten en dat bericht ging niet onopgemerkt aan iedereen voorbij. De inhoud is typerend voor Salland. “Kampeerders komen op De Rietkraag helemaal tot rust”, stond er afgelopen week in ieder landelijk dagblad te lezen. Want ‘steeds meer kampeerders kiezen voor rust, ruimte en duurzaamheid’.

Het aantal reserveringen op een natuurcamping groeit gestaag en ook het aantal ondernemers dat een dergelijke camping wil beginnen, neemt flink toe. Anton en Alice Snel namen in 2007, op oudere leeftijd, na zes jaar voorbereiding de stap. Om zich te onderscheiden van de commerciële en boerencampings in de buurt én uit overtuiging, koos het echtpaar voor een duurzaam natuurkampeerterrein. Het weiland achter hun boerderij toverden ze om tot een camping.

Zwembaden of sauna’s vinden hun kampeerders er niet, maar wel waterpartijen, wandelpaden en vergezichten. Bovendien is de privacy er goed gewaarborgd en ontbreekt het ook niet aan luxe. “Natuurkamperen heeft ten onrechte nog een oubollig imago”, stelt Anton. Kinderen hoeven zich er namelijk ook niet te vervelen. Zij vermaken zich in de zandbak en met grondwater dat wordt opgepompt. Ze mogen helpen bij het verzorgen van de dieren in de kinderboerderij en van het snoeiafval bouwen zij hutten. Geen computerspelletjes, maar verstoppertje en varen met een bootje op het Overijssels.

De Rietkraag is een duurzame camping. Zonnecollectoren maken warm water. Kachels worden gestookt met snoeihout. Water wordt bespaard. Het afvalwater van douches en toiletten gaat gezuiverd de grond in. “Dat systeem betaalt zich terug, want wij betalen geen verontreinigingslasten”, aldus Snel. Ieder jaar ziet hij het aantal overnachtingen met dertig tot veertig procent toenemen, vooral fietskampeerders uit het westen van het land. Door de crisis verwacht het echtpaar dit jaar nog meer gasten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.