oosterlaar wil andere bestemming voor grond

Harold en Ria Oosterlaar hebben definitief een punt gezet achter hun plannen voor het grootschalige uitgaanscentrum ‘Anno 1856’ op de plek van de voormalige De Leeren Lampe. Het is Harold en Ria en de betrokken projectontwikkelaars Systabo en Triodosbank niet gelukt om voldoende andere geïnteresseerde huurders te vinden. “Samen met de andere betrokken partijen had ik de afspraak om tot 1 juli gezamenlijk op te trekken”, vertelt Harold Oosterlaar. “Als we dan niet voldoende andere participanten zouden hebben gevonden, dan zouden we er een punt achter zetten. Dat is dus nu, volgens afspraak, gebeurd.”

De grond van De Leeren Lampe, eerder in handen van de ontwikkelingscombinatie, is nu ook weer eigendom van de familie Oosterlaar. Harold en Ria hopen de grond te kunnen verkopen aan een projectontwikkelaar, maar daarvoor willen ze wel dat de bestemming wordt veranderd. “Tuurlijk spijt het me, hiermee komt wel een einde aan 150 jaar familiegeschiedenis, maar zakelijk gezien, kon het gewoon echt niet”, reageert Harold. Eerst een punt achter De Leeren Lampe zetten, vervolgens vol inzetten op de plannen voor ‘Anno 1856’ die nu ook weer zijn afgeblazen, is dit niet een gevalletje van ‘de oude schoenen verkopen voordat er nieuwe zijn’?

Ria: “Nee, echt niet. We zagen tien jaar geleden al geen toekomst meer voor De Leeren Lampe. Het bestedingspatroon was aan het veranderen. De jeugd van nu besteedt ook minder geld aan stappen. Die gaan gewoon eerst ergens indrinken. In Brabant had je toen nog tachtig grote discotheken, nu zijn het er veertig. Ik denk eigenlijk dat we juist net op tijd gestopt zijn met De Leeren Lampe. Het werd snel minder met de omzetcijfers. We hebben ook ver van tevoren duidelijkheid kunnen bieden aan het personeel. Iedereen heeft nu ander werk.”

Dat het schip ‘Anno 1856’ gestrand is, ligt volgens Harold en Ria aan meerdere factoren. “De crisis heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt. Het is in deze tijden hartstikke moeilijk om andere participanten te vinden.” Maar ook wijst Harold naar de problemen van de locatie. “De plek was lastig. Aankomend en vertrekkend verkeer maakt nou eenmaal lawaai. En we hadden te weinig parkeergelegenheid.” Vandaar dat Harold en Ria aanvankelijk ook opteerden voor een nieuwe locatie op het Hofterrein. Maar de gemeente weigerde mee te werken aan het wijzigen van de bestemming van de grond waarop de ‘Lampe’ staat.

Vergevorderde plannen om er een AH en een Aldi neer te zetten, strandden door toedoen van de gemeente. “Men heeft ervoor gekozen om het centrum bij elkaar te houden. Dat is de zienswijze van het ROV en de gemeente. Daar hebben we begrip voor, maar we vonden het wel ontzettend jammer. Volgens ons was dat echt de beste oplossing geweest. Het zou de gemeenschap niks kosten. Men hoefde alleen maar twee bestemmingen te veranderen. Dan hadden we nu een prachtlocatie voor twee supermarkten en een uitgaanscentrum gehad.” Ook plannen om iets te doen in de Spoorzone ketsten af bij de gemeente. Vervolgens werd ingezet op Anno 1856. “We hadden met Systabo en de Triodosbank erg goede partners gevonden”, vertelt Ria. “Zij hebben de markt uitvoerig verkend en onderzocht. En we kunnen niet anders concluderen dan dat het nu niet kan!”

Harold en Ria zetten er nu vol op in dat de bestemming van hun grond in Raalte wordt gewijzigd naar wonen en werken. “Wonen zou natuurlijk helemaal de hoofdprijs zijn, dan levert de grond veel meer op”, stelt Harold. “We staan niet op heel erg goede voet met de gemeente, maar we hopen toch op medewerking. De woningbouwvereniging heeft zelfs een bod gedaan op De Leeren Lampe. Dan zou de gemeente zorgen voor een vrije bestemming. Waarom zouden wij die bestemming dan niet kunnen krijgen? Vergeet niet dat de gemeente in eerste plaats dienstverlener is. Maar je hebt gelijk. Als de gemeente medewerking weigert, dan staan we met de rug tegen de muur. Niks doen met de grond kost handenvol met geld. Het draait uiteindelijk toch allemaal om ‘gunnen’.”

Voorlopig richten Harold en Ria hun pijlen op het nu in aanbouw zijnde strandpaviljoen Het Strandhuis Milligerplas (de opening is gepland in augustus) in Zwolle, maar stellen ook dat ze Raalte in de gaten zal blijven houden. “De Leeren Lampe heeft altijd met succes gedraaid. Er is dus ruimte genoeg voor een grootschalige uitgaansgelegenheid. Je moet je nu alleen wel afvragen of dit het juiste moment is. Maar onze ogen en oren blijven open. We hebben plannen en ideeën genoeg. Nee, daar doen we nu geen uitspraken over, ha ha! Maar we zien hier mogelijkheden. Raalte is en blijft een prachtig dorp en het ligt ook enorm centraal, dus wie weet…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.