langhout het is hobbelig daarboven

Gerbrand Langhout uit Raalte is sinds 2007 mede-eigenaar van vliegschool Aero Center Teuge. Daarmee is een droom in vervulling gegaan. Want Gerbrand (56) had van jongs af aan iets met vliegen, maar moest uiteindelijk, door omstandigheden, afzien van een opleiding tot piloot. Daarna maakte hij carrière in het onderwijs. Nu heeft hij zijn kans alsnog gepakt en is hij elke week hobbymatig bezig met vliegen.

“Van jongs af aan wilde ik verkeersvlieger worden”, vertelt hij. “Ik was al toegelaten tot de Rijksluchtvaartschool en stond op het punt om te beginnen toen het bericht kwam dat de staatssecretaris op bezoek zou komen. De hele school was in rep en roer en het hele gebouw werd nog even snel piekfijn in orde gemaakt. Maar de staatssecretaris had geen goed nieuws, integendeel. De school werd gesloten, omdat er een overschot zou zijn aan verkeersvliegers… Toen ben ik gestopt. Anderhalf jaar later ging ie weer open, omdat er ineens een groot tekort was aan piloten, maar toen zat ik al weer elders.”

Gerbrand koos daarna voor een baan als leraar, werkte zich op tot ICT specialist en heeft nu een kaderfunctie bij het Etty Hillesum Lyceum in Deventer. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo’n twee jaar geleden behaalde hij alsnog zijn vliegbrevet. “De eigenaar van de vliegschool vertelde me dat hij zijn school wilde verkopen. En samen met een andere ex-leerling heb ik de boel overgenomen. Ik regel de zaken achter de schermen. Het is puur hobby. Ervan leven kan niet. We hebben nu ongeveer zestien leerlingen. We beschikken over zes instructeurs. Eentje van hen is zelfs gezagvoerder van een 747. Voor zijn plezier helpt hij ons. Maar het vliegen in zo’n groot toestel is meer computerwerk. In een klein vliegtuigje voel je het vliegen ook echt!”

Bij Aero Center Teuge kun je kiezen uit twee opleidingen: Het RPL (Recreational Pilot License, voor recreatieve vliegers en alleen geldig binnen Nederland) en het PPL (Private Pilot License (internationaal brevet). Als je het bij kleine sportvliegtuigjes wilt houden, kun je eventueel ook nog opteren voor het CPL (Commercial Pilot License), voor mensen die als (privé)piloot willen werken, maar die opleiding verzorgt Aero Center Teuge niet. “Een vliegbrevet is niet goedkoop”, vertelt Gerbrand. “Een opleiding duurt drie jaar, en het RPL kost circa 11.000 euro en het PPL 13.000.” Voor meer info zie staging2.aerocenter.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.