kolonie van ooievaars in raalter hogebroek

Maar liefst vijftien ooievaars zijn neergestreken in ’t Hogebroek in Raalte, tussen Flierefluiter en de grens met Heino. Al een kleine week hadden zich zes ooievaars verzameld op de pas gemaaide weilanden. Sinds woensdag is de club uitgebreid tot vijftien.

Hoe bijzonder dat is, weten we overigens niet. Wel hebben we uit de buurt begrepen dat de ooievaars daar in elk geval voor de eerste keer in zulke aantallen zijn neergestreken. En het gekke is, in de buurt broedt al jaren een ooievaarsstel op een wiel bij een van de huizen. Die zijn dit jaar niet geweest…

De ooievaars – ook dat hebben we ons laten vertellen – zoeken wormen, waarmee ze een beetje een vetlaagje proberen te krijgen voor als ze straks weer terugvliegen naar warmer oorden. Maar vanwege het droge en warme voorjaar (we hebben al drie codes droog achter de rug vanaf april) zijn die wormen niet zo maar aan de oppervlakte te vinden. Klepperend met de snavels en stampend met de pootjes, proberen de ooievaars de wormen toch te verleiden naar boven te komen.

We hadden ook altijd begrepen dat ooievaars gek zijn op kikkers. In dat geval zouden ze zich het best kunnen verplaatsen naar de kikkerpoel van het Waterschap Groot Salland die ook in de buurt te vinden is, maar ooievaars schijnen niet eens gek op kikkers te zijn. Ze eten het liefst regenwormen. En daarvoor moeten ze op de pas gemaaide weilanden zijn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.