joy goedkoop op weg naar wk en spelen

Na haar vierde plaats op het NK Turnen richt Joy Goedkoop (15) uit Raalte nu al haar pijlen op het komende WK en de Olympische Spelen van 2012. Twee jaar geleden had niemand dat nog durven hopen. Een stevige blessure leek haar turncarrière definitief een halt toe te roepen, maar Joy knokte zich terug. “Ik was al bijna afgeschreven. Dat ik onlangs vierde ben geworden op het NK zie ik als een revanche.”

Joy komt uit een echt sportgezin. Moeder Mariët is alweer 28 jaar turntrainster. Haar vader Jaap is voetbaltrainer, broertje Demy voetbalt bij de jeugd van FC Zwolle en broertje Devin zit in de C1 van Rohda. Turnen beheerst haar hele leven. “Ik zou niet weten wat ik zonder moest”, zegt ze. Ze traint elf keer in de week. Bijna elke ochtend 2,5 uur en bijna elke middag 3,5 uur. Ze woont deels in Heerenveen, waar ze naar school gaat (VMBO theoretisch) en traint bij TSH. Gerben Wiersma is haar vaste begeleider.

In Raalte heeft Joy nauwelijks een sociaal leven, in Heerenveen heeft ze wel een kleine vriendenclub. Het zijn grote offers voor een jonge meid, maar ze heeft het er graag voor over. “Het fanatisme heb ik ook echt van mezelf”, zegt ze. “Dat komt niet door mijn ouders. Ik weet niet hoe het is om te stappen of dingen te doen met je vriendinnen, dus kan ik het moeilijk missen.”

Haar moeder nam haar van jongs af aan al mee naar trainingen. Zelf begon ze op haar vijfde. “Ik volgde trainingen bij HEVO Heino. Daar ben ik er op een gegeven moment, toen ik 6 of 7 jaar was, tussenuit geplukt. Ze hadden me gescout voor de regiotrainingen in Oldenzaal. Toen kwam ik er achter dat ik talent had. Ik heb eerst nog mijn tijd verdeeld, maar na verloop van tijd, won Oldenzaal het.” Joy gold als een enorm talent, maar zo’n drie jaar geleden raakte ze na een val langdurig geblesseerd aan haar elleboog. Twee jaar geleden maakte ze vlak voor het NK weer een flinke val, waarbij ze een hersenschudding opliep. Ze pakte daarna haar turncarrière weer op in Heerenveen.

De gevaren van nieuwe blessures schrikken haar niet af. “Als je een keertje van je fiets bent gevallen, ga je er ook weer opzitten. Zo zie ik het ook met turnen. Van de tien keer dat je een oefening doet, gaat het negen keer goed en één keer val je. Dan kun je wel bang worden, maar je moet je concentreren op die negen keer dat het goed gaat. Tuurlijk is dat soms best moeilijk. Ik ben ook wel eens bang geweest, maar weglopen is niks voor mij. Ik ga liever de uitdaging aan! Dat is ook een deel van de kick. Nieuwe dingen leren, het gevoel hebben dat je dingen kunt die een ander niet kan. Er zijn niet veel meiden van mijn leeftijd die een dubbele salto kunnen! Mijn grote kracht is dat ik fysiek heel sterk ben. Mijn zwakte is dat ik gymnastisch gezien wat zwakker ben. Als je sterk bent, heb je kortere spieren, als je wat minder sterk bent, zijn je spieren wat langer. Dan kun gymnastische gezien wat meer. Zo heeft alles zijn voor- en nadelen!”

Joy maakt zich geen illusies over haar sportieve toekomst. Op nationaal niveau kan ze een aardig woordje meespreken, wat ze internationaal gezien kan, moet tijdens het WK duidelijk worden. “Maar het erepodium zit er waarschijnlijk niet in. De toppers komen uit China en Amerika. Daar kan ik nooit aan tippen. Daar hebben ze zo’n andere manier van trainen… Ik heb er wel eens filmpjes van gezien. Als je daar een bepaalde houding niet kan aannemen, blijven ze net zo lang drukken en forceren totdat het wel lukt. Dat gaat me echt te ver. Tuurlijk, ik wil graag winnen, maar soms moet je realistisch zijn. Als ik naar de Olympische Spelen kan, dan gaat me het meer om het meedoen. Dat is ook belangrijk!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.