heetenaren met barrelrally mee naar dakar

“Het gaat niet om de eindtijd en de prijzen. Er is eigenlijk maar één prijs en die is voor het team dat de anderen het vaakst uit de brand helpt. Het schijnt dat het regelmatig voorkomt dat een auto onderweg vast komt te zitten. Met de 180 pk van onze Jeep Cherokee, denken we dat we vaak bij moeten springen. Die prijs wordt dus van ons, ha ha!”

Aan het woord zijn Heetenaren Roel Schrijver en Jeroen Grolleman, beide 23 jaar oud. Het tweetal gaat als team Racing4Charity meedoen aan de Amsterdam Dakar Challenge. Dit is een rally voor oude barrels ter waarde van maximaal 500 euro. Op 7 november vertrekken ze met hun Jeep vanuit Amsterdam om, als alles goed gaat, zo’n twintig dagen later aan te komen in Dakar. Daarna wacht nog een vierdaagse rit naar Mali, waar de barrels verkocht zullen worden. De opbrengst van hun auto is bestemd voor Oxfam Novib.

“Het hoofddoel is om over te komen”, lachen de twee. Maar daarnaast hebben ze ook nog een sponsoractie aan hun deelname gekoppeld. Ze hopen een bedrag van minimaal 5.000 euro op te halen voor de waterwinningsprojecten van Oxfam Novib. “Het is de uitdaging om met zo weinig mogelijk geld zover mogelijk te komen en zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel!”

Beide Heetenaren kennen elkaar al vanaf de basisschool. Ze zijn op dit moment nog bezig met hun afstudeerprojecten. Roel is bijna klaar met zijn studie Bedrijfskundige Informatica, Jeroen met zijn studie Werktuigbouwkunde. Het begon allemaal half mei toen Roel vaag op de radio wat geluiden over de rally hoorde. “Ik ving wat op over ‘500 euro’, ‘auto’ en ‘Dakar’. Dat maakte me nieuwsgierig. Ik heb die woorden vervolgens gegoogled en zo kwam ik uit op de site van de Amsterdam-Dakar Challenge. Ik wist het meteen: Ik wil meedoen! Vervolgens heb ik een e-mailtje naar Jeroen gestuurd. Twee minuten later had ik het antwoord terug. Hij deed ook mee!”

De twee schreven zich meteen in en gingen vervolgens voortvarend te werk. Allereerst moest er een auto komen van maximaal 500 euro. Zoekend op het internet kwamen ze uit bij een oude Daihatsu. “Toen we daar op bezoek gingen, bleek ie net te zijn verkocht. Maar de eigenaar had een kennis die nog wel een oude Jeep had, die al eerder aan een rally had meegedaan. Daar zijn we vervolgens langs gegaan. Toen hij hoorde over onze plannen, konden we de auto meteen kopen.”

Ondanks de rallyervaring van de Jeep, is ie nog lang niet klaar voor de start. Integendeel. “Meteen bleek al dat de tank lek was, die hebben we gerepareerd”, vertelt Jeroen, die zich zal buigen over de technische kant van het project. “Vervolgens moest er een andere accu in. En we zijn nog lang niet klaar. We willen een roofrack op het dak maken voor jerrycans en er moet een tent op het dak worden bevestigd. Vervolgens moeten we de banden nog uitlijnen, aan de slag met het oliereservoir en even kijken naar de V-snaar.”

Jeroen verwacht dat hij nog tot en met november in zijn vrije tijd druk zal zijn met de auto. Roel zal zich ondertussen richten op de commerciële kant van het verhaal: Geld en middelen inzamelen voor de reis en het goede doel. Daarbij heeft hij een partner gevonden in het Deventer reclamebureau Artnik. “Mijn broertje Bas loopt daar stage en hij heeft met ons project zijn stageopdracht uitgebreid. Het bureau zal ons helpen bij het ontwerpen van promomateriaal, flyers en de website en bij het benaderen van sponsoren.” Om sponsoring extra aantrekkelijk te maken, willen Roel en Jeroen een eigen stichting oprichten.

De twee zijn goed aan elkaar gewaagd, zeggen ze. Dat mag ook wel, want gedurende drie weken zullen ze bijna non stop met elkaar opgescheept zitten. “We willen nog wel een extra stoel op het dak maken”, vertellen ze. “Zodat als we elkaar zat zijn, we kunnen zeggen: ‘Weet ie, wat ie kunt? ’t Dak op!’” Voor meer informatie kijk je op staging2.racing4charity.nl. Verder kun je de twee deze zomer tegenkomen op verschillende tentfeesten, waar ze hun actie willen promoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.