harry oosterhuis ook actief voor skeelersport

De Skate Bond Nederland (SBN) en de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB) zullen op 1 januari 2010 officieel fuseren. Het zijn drukke tijden voor oud-Heetenaar Harry Oosterhuis, woonachtig in Zwolle, die als bestuurslid van de SBN mede verantwoordelijk was voor de vormgeving van de plannen. Bovendien staan de World Games in Taiwan en het EK in België voor de deur. Oosterhuis is daarnaast ook nog verantwoordelijk voor de portefeuille topsport van de SBN en skeeleren staat op de nominatie om een Olympische sport te worden.

In oktober maakt een commissie van het IOC de keuze uit zeven genomineerde sporten. Naast skaten (of skeeleren) gaat het om squash, karate, rugby, cricket, golf en honkbal. “Waarom het skeeleren moet worden”, vraagt Oosterhuis – voorzitter van SV Heeten – retorisch. “Omdat het op elk niveau een spectaculaire sport is voor jong en oud. Of je het nou in wedstrijdvorm beoefent of in toervorm. Het is ook een heel simpele sport. De eerste die over de streep is, wint. Als het doorgaat, gaat het waarschijnlijk om meerdere takken van de skeelersport. Denk dan bijvoorbeeld aan de puntenkoers, de ploegachtervolging en de afvalkoers. Dat zijn buitengewoon spectaculaire onderdelen die heel erg geschikt zijn voor de televisie. Bovendien is het ook een populaire sport. Aan het laatste WK deden 57 landen mee. Nederland kwam niet eens in de toptien voor. De sport wordt beoefend op alle continenten.”

Oosterhuis was van halverwege de jaren negentig tot eind 2003 voorzitter van de SBN. In 2008 werd hij teruggevraagd om de fusie met de KNSB verder vorm te geven. “Na mijn vertrek was de organisatie enigszins in zwaar financieel weer geraakt. Mede op aandringen van de NOC/NSF leek een fusie met de KNSB een logische stap. We kunnen elkaar op heel veel gebieden versterken. De sporten liggen bovendien in elkaars verlengde.”

Zelf doet Oosterhuis niet eens aan skeeleren. “Ik kan het niet eens”, lacht hij. “Ik ben altijd op organisatorisch niveau betrokken geweest bij de Wehkamp-ploeg die meedeed aan schaats- en skeelerwedstrijden. Zo ben ik bij de bond betrokken geraakt.” En schaatsen? “Ik kan, net zoals de meeste mensen een stukje van 25 kilometer rijden, maar dan heb je het ook gehad. Voor mij zit de aardigheid in het werk achter de schermen.”

Het vormgeven van de fusie tussen de SBN en de KNSB was een enorme klus, zo vertelt Oosterhuis. “Ten eerste moest de mindset bij beide partijen goed zijn. Dat was een heel belangrijk item, mede omdat het deels een gedwongen keuze was. We moesten ervoor zorgen dat de condities zodanig waren dat beide partijen er ook zin in hadden en het geen verstandshuwelijk zou worden. Dat hield heel veel lobbywerk in. We hebben de fusie verder vorm laten geven door zo’n vijftien werkgroepen die allemaal een stukje van de puzzel op zich hebben genomen. Het bondsbureau van de SBN is al gevestigd in het hoofdkantoor van de KNSB. Het is verder de bedoeling dat de skeeleraars en de schaatsers niks merken van de fusie. Vergelijk het met de voetbalsport. Als het veld gereserveerd is en de arbitrage geregeld is, zijn de condities in orde.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.