hans de kort en sp op de bres voor fietsers

“Voor de zoveelste keer zijn er weer fietsers bekeurd in het Raalter centrum en voor de zoveelste keer is de bekeuring ingetrokken en moest het bedrag terug worden betaald, omdat het verbod onvoldoende duidelijk is.” Hans de Kort uit zijn onbegrip over het fietsverbod in het centrum van Raalte, waartegen hij zich al jaren verzet. De Kort krijgt deze dagen bijval van Willy Lourenssen, die burgemeester Piet Zoon nu namens de SP heeft gemaand tot actie.

“De SP-fractie heeft op 5 september 2007 kennis genomen dat de kantonrechter het beroep tegen een boete voor het fietsen in het voetgangersgebied in Raalte-dorp heeft teruggedraaid”, schrijft Lourenssen. “Op 16 februari werd wederom een Raalter bewoner bekeurd voor het fietsen in dat voetgangersgebied. Ook deze bewoner was hierover zeer ontstemd en heeft na ontvangst van de beschikking beroep aangetekend.”

Op 22 juli 2009 kwam de beslissing van de Officier van Justitie, de opgelegde sanctie van 35 euro behoeft niet te worden voldaan. “Op basis van de door de politie ter beschikking gestelde gegevens en de door u aangedragen argumenten is gebleken – dan wel voldoende aannemelijk gemaakt – dat de beschikking niet in stand kan blijven”, zo was het oordeel. Als gevolg daarvan heeft de SP dus enkele vragen voor het Raalter college.

“Wilt u contact opnemen met de teamchef van het politiekorps Raalte over deze (herhaalde) beslissing van de Officier van Justitie”, vraagt Lourenssen in zijn brief aan burgemeester Zoon en “wilt u het huidige handhavingsbeleid per direct (laten) stopzetten? Wilt u het politiekorps per direct opdracht verstrekken het handhavingsbeleid te wijzigen op basis van voormelde uitspraken met een termijn waarop dit nieuwe beleid ingaat? Wilt u het gewijzigde handhavingsbeleid via de gebruikelijke media bekend maken?”

Hans de Kort verduidelijkt in zijn brief de huidige, nogal vreemde, situatie wat betreft het fietsverbod in Raalte centrum: “Je mag er nu niet fietsen behalve ‘buiten de openingstijden van de winkels’. Omdat niemand weet wat die tijden zijn vroeg ik het college die bekend te maken. Zij weigerde dit echter categorisch. Het enige wat zij kwijt wilde was dat ‘bepalend zijn de openingstijden van de winkels welke zich in de omgeving van de fietser bevinden’.”

“Dit zou dus betekenen dat je aan de ene zijde van de markt mag fietsen als daar de winkels gesloten zijn”, vervolgt De Kort. “Nee, zegt nu de korpsbeheerder van politie IJsselland, dat mag níet. Volgens hem mag je in een straat niet fietsen, ook al is er slechts één winkel open. Kunt u het nog volgen? Daar moet een eenvoudige burger maar chocolade van zien te maken en dat lukt dus van geen kant. Dat heeft de rechter ook geconcludeerd en aldus bekeuringen vernietigd. De politie gaat echter maar door met het uitdelen van bonnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.