ggd wenst jongeren een veilige vakantie

Nogal wat jongeren worden tijdens de vakantie verliefd en hebben dan seks. Een groot deel neemt echter geen maatregelen om veilig te vrijen. Daar wil GGD IJsselland wat aan doen. Vier maandagochtenden in juli, delen GGD-medewerkers gratis condooms uit aan jongeren die op vakantie gaan.

Dit doet de GGD op het NS station in Zwolle. Daar vertrekken met regelmaat bussen naar warme vakantielanden. Meerdere GGD-medewerkers zijn dan aanwezig. Zowel jongeren, maar zeker ook ouders reageren positief op het GGD initiatief. “Veilig vrijen is overal en altijd van belang, zowel in Nederland als in het buitenland. In veel populaire vakantielanden komen SOA en HIV vaker voor dan in eigen land. Het is nu eenmaal een feit dat jongeren op vakantie sneller seks hebben dan onder normale omstandigheden. Het niet bij de hand hebben van condooms op het moment dat ze seks willen is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren”, legt Inge Hoeksema, SOA-verpleegkundige van GGD IJsselland uit.

“Onveilige seks met iemand uit één van deze landen verhoogt dus de kans op een SOA”, vervolgt Hoeksema. “Veel jongeren komen dan ook met een SOA terug van vakantie of maken zich tijdens of na de vakantie zorgen dat ze misschien iets hebben opgelopen of zwanger zijn. Daarbij komt nog dat bijna de helft van de jongeren die geen relatie hebben, geen pakje condooms meeneemt. Dat is de reden dat we hier staan. We geven voorlichting over veilig vrijen en voor iedereen hebben we gratis condooms.”

Bewezen is dat jongeren die vooraf een pakje condooms in de koffer hebben gedaan, veiliger vrijen dan leeftijdsgenoten die zonder condooms op zak zijn vertrokken. Wanneer iemand een condoom kan laten zien, is het namelijk makkelijker om over veilig vrijen te beginnen, wat het veilig vrijen weer bevordert.

“Om te voorkomen dat je zonder condooms zit, is het slim altijd een paar condooms mee te nemen op vakantie. Condooms zijn namelijk niet overal even goed verkrijgbaar en de kwaliteit laat in het buitenland wel eens te wensen over. Ook kan het lastig zijn in een vreemd land aan een vreemde winkelier uit te leggen dat je condooms wilt kopen”, aldus Hoeksema, die voor verdere informatie verwijst naar de site staging2.goedvoorbereid.nl. Tijdens de uitdeelacties op de vertrekpunten kun je bij de GGD-medewerkers tien condooms voor een euro kopen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.