zaterdagse topdrukte op het salland festival

Het Internationaal Folkloristisch Salland Festival 2009 in Raalte nadert alweer het einde, met de zaterdagavond – jaarlijks de absolute knaller – achter de rug. Ook dit jaar bleek maar weer eens dat de zaterdag een echte publiekstrekker is. Bijna tot en met de laatste stoel waren de kaartjes verkocht en dus was het zaterdag erg druk in de feesttent op de Domineeskamp, waar het publiek werd meegenomen in een culturele vlucht over heel de wereld.

De Raalter dansgroep Ralda beet het spits af met een dans die de titel ‘De Jennegiesmarkt’ draagt. Die dans gaat over de ‘1-mei-markt’ van vroeger, waar boerenjongens en -meiden elkaar ontmoetten en vaak verkering kregen, wat een jaar later leidde tot huwelijken. Dat thema kwam ook opvallend vaak voor in de dansen van de andere folkloristische landen. Mannen en vrouwen die elkaar het hof maken met dans, pracht, praal en muziek.

De afsluiter was voor Peru. Tien man sterk is deze groep speciaal voor het Salland Festvial naar Raalte gekomen (dinsdag vliegen ze weer naar huis). En omdat ze van zo ver komen, is hun dans – en dus cultuur – wezenlijk anders dan wat we Europees en vanuit het oude Oostblok zo goed kennen. Onbekend maakt wat de Peruaanse dansgroep betreft bemind, want tijdens de lange nazit op het festivalterrein werd hun optreden veelvuldig genoemd. De Siciliaanse Italianen bleven overigens ook niet onbesproken. Met name de heren van het gezelschap blijken echte charmeurs.

Diezelfde charmeurs zaten zondagochtend alweer in de Pauluskerk aan de Hartkampweg, waar de oecumenische dienst op het programma stond. En, omdat het Salland Festival er toch één van tradities is, moesten alle deelnemers nadien (tussen de druppels door) op de foto. Zoals ieder jaar waren daarbij ook deze editie weer minsten zoveel fotografen als te fotograferen mensen aanwezig. Een wonderlijk tafereel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.