sallandse nomaden op strand terschelling

Negen Raalter, Heetense en Luttenbergse kunstenaars pronken nog tot zondag met hun kunst op het Terschellinger Oerolfestival. Jos van Westing, Annemarie Eysvogels, Gea Miljoen, Margriet Groenewold, Sybilla Tonissen, Frans Albers, Gerard te Wierik, Jan Smeekens en Willy Alferink kregen van Bruno Doedens van Slem, Stichting Landschapstheater en Meer, het verzoek een windnomade te schilderen. Doedens bedacht die creatie op het Oerol-thema ‘gras tussen de planken’ en verzocht de Raalter kunstenaars (net als 382 andere kunstenaars uit het hele land en zelfs van buiten de grenzen) de vleugels van de nomaden te schilderen.

Jos van Westing is een van de schilders. Je kunt zijn werk kennen omdat hij er de tuinen van de MOK-werfjes tegenover het politiebureau aan het Overijssels Kanaal in Raalte altijd mee versiert: “De windnomade heeft een formaat van 73 X 156 centimeter is schuin afgezaagd, zodat de twee delen als vleugels op een roestvrijstalen constructie kunnen bewegen in de wind. Aan zo’n project wil je natuurlijk graag mee doen. Drie maanden was ik er mee aan het werk. Eerst schilderen. En dan drie keer vernissen, want de nomaden staan natuurlijk wel aan zee. Het resultaat is prachtig geworden.”

Westing zag het eindresultaat trouwens al veel eerder. “In mei was in Amsterdam een proefopstelling gemaakt voor promotiefoto’s. Alleen die meeting met al die andere kunstenaars was fantastisch.” Vanwege de foto-repo vooraf kon bij de opening van Oerol al een catalogus én een boek met DVD gepresenteerd worden, waarin de nomaden, maar ook andere Oerolprojecten van Bruno worden gepresenteerd.” Uitgever is Thieme Art uit Deventer.

Terug naar Oerol: “Het project, zo op het Terschellinger strand, is zeer imposant om te zien, al die nomades op een stuk strand ter grootte van een voetbalveld, staan als een kleurrijk landschap te bewegen in de wind. Duizenden mensen hebben het project bekeken, bij eb lopend in het zand of bij vloed wadend door het zeewater.”

Zondag is Oerol afgelopen. De nomades worden dan uit elkaar gehaald en in containers verpakt voor transport naar New York, waar ze in september tijdens het New Island Festival, in het kader van 400 jaar New York, tien dagen acte de presence geven. Ook Zuid Afrika is geïnteresseerd. Bovendien zijn er ook nog contacten geweest met andere landen. Westing: “Zoals het een nomade betaamt, zal het project over de aarde gaan zwerven.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.