sallanders klaar voor zes keer alpe dhuez

Ga er maar aan staan. Dick Middag uit Broekland, Ina Jansen uit Nieuwleusen, Johan Endeman uit Lemele en oud-profvoetballer Jaap Stam uit Dalfsen willen in het kader van de Alpe d’HuZes op donderdag 4 juni proberen om de Alpe d’Huez minimaal zes keer op de fiets te beklimmen. Aan deze landelijke actie doen maar liefst 150 teams en evenzoveel individuele deelnemers uit Nederland mee. Het doel: Met sponsoring moet er geld worden ingezameld voor KWF Kankerbestrijding.

Het is dinsdag 26 mei als we Dick en Johan aan de lijn hebben. De twee zijn, net als Ina, al bij de Alpe d’Huez. Jaap is afgelopen zondag afgereisd naar Frankrijk. De eerste beklimmingen hebben ze al in de benen. “Vandaag hebben we de berg twee keer beklommen, gisteren een keer. Gisteren zaten we op 55 minuten, vandaag op 54. Dus als dat zo blijft doorgaan, wordt het een makkie, ha ha!” Vanaf startplaats Bourg d’Oisans betekent dat per keer een beklimming van zo’n 13,8 kilometer (met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 en een uiterste van 11,5 procent). En vervolgens, roetsj, naar beneden, waar vervolgens de volgende klim wacht.

Iedereen heeft zijn eigen redenen om mee te doen. Dick, mede-eigenaar van fietsenspeciaalzaak BikeLife in Heino, doet het voor zijn vrouw die vorig jaar maart met borstkanker werd gediagnosticeerd. Het werd een jaar vol onderzoeken, onzekerheid en een borstamputatie. “In fietsen heb ik een uitlaatklep”, stelt Dick. “Fietsen is goed voor de conditie en als je je fysiek goed voelt, ben je mentaal ook sterker. En dat kwam het afgelopen jaar goed van pas. Inmiddels gaat het naar omstandigheden goed met mijn vrouw. Het herstel verloopt goed! Ze zal er donderdag ook bij zijn. De kinderen komen ook. We maken er meteen een vakantie van!”

Dick kwam hoorde eind 2007 voor het eerst over de Alpe d’HuZes. “Ina Jansen kwam bij ons de winkel in. Ze was zich aan het voorbereiden voor de tocht van 2008. Zij is in haar familiekring ook geconfronteerd met de ziekte. We vonden het een geweldig initiatief en hebben haar zoveel mogelijk ondersteund. Een half jaar later werd mijn vrouw ziek en toen heb ik me voorgenomen om, als de situatie weer wat stabieler zou zijn, ook een keer mee te doen.” Het doel? Zoveel mogelijk geld en aandacht genereren voor het KWF. Hoewel Dick, Johan, Ina en Jaap zich als individuele rijders hebben ingeschreven, trekken ze op als team. Dick en Johan zitten allebei al over hun streefbedrag van 10.000 euro. Ook met de anderen verloopt de sponsorwerving voorspoedig. Dick verwacht dat het een mooie, maar ook aangrijpende dag zal worden. “Iedereen is bezig met zijn eigen verhaal”, stelt hij. “Maar er zullen heel veel familieleden, vrienden en bekenden langs de kant staan om ons aan te moedigen.”

De fietsers gaan ’s ochtends om 05.00 uur van start. Om 20.00 uur moeten ze aan hun laatste klim zijn begonnen. Van ervaringsdeskundige Ina hebben de twee natuurlijk al diverse tips gehad. De grootste valkuil? “Het belangrijkste is dat je niet te snel van start moet gaan”, stelt Johan. “Je moet je energie doseren. Op zo’n dag verbrand je circa achtduizend calorieën, terwijl je lichaam er maximaal vierduizend per dag kan opnemen. Het is heel verleidelijk om in je eigen tempo te gaan fietsen, maar dat moet je nou juist niet doen. Je moet er onder gaan zitten, net wat zachter fietsen!”

“Omdat we allemaal redelijk ervaren zijn, weten we het meeste al wel, maar er zaten bij de tips ook dingen waar we nooit bij stil hadden gestaan. Bij de afdaling moet je extra kleren aan, om te voorkomen dat je afkoelt. Maar die moeten beneden weer uit. Er staan daar vrijwilligers klaar die de kleding weer naar boven brengen, maar die gaan soms pas weg als ze een grote lading hebben. Dan sta je boven en heb je geen kleren. En dat kost tijd. Om dat te voorkomen zet ik boven mijn auto met een beste lading warme kleren neer. Want op zo’n dag wil je geen tijd verliezen. Tijd is dan echt geld!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.