salland festival weg met de xenofobie

“Als iedereen net zoals onze gastgezinnen, de deuren zou open zetten voor andere culturen was er veel minder xenofobie”, stelt Clemens Nieuwenhuis, woordvoerder van Stichting Internationaal Folkloristisch Festival Salland. Het tekent het idealistische karakter van het Salland Festival. De doelen? Bevordering van de internationale contacten en een bijdrage leveren in de kennis omtrent andere culturen. Van donderdag 18 tot en met zondag 21 juni vormt de Domineeskamp het stralend middelpunt van de 33ste editie van het Salland Festival

“Mijn vrouw en ik hebben jarenlang gefungeerd als gastgezin”, vervolgt Clemens. “Dat was ook enorm leerzaam voor onze kinderen. Zo leer je andere culturen op een heel andere manier kennen dan door alleen af te gaan op de negativiteit die momenteel omtrent andere culturen hangt. Juist hierdoor zijn veel jeugdigen enthousiast geraakt over het festival. We weten wel dat de folklore een oubollig imago heeft, maar als je kijkt naar de kleuren en het enthousiasme dat de buitenlandse groepen meebrengen, is dat geheel onterecht. Elke groep heeft ook wel iets unieks. Veel van de groepen uit het voormalige Oostblok vallen op door hun technische perfectie, groepen uit bijvoorbeeld Zuid Amerika en Afrika door hun enthousiasme. De groep uit Peru brengt zo meteen een bijzonder fysieke dans. Het is niet alleen maar stoffig en ouderwets. En steeds meer jonge mensen lijken dat te begrijpen.”

Eén van de hoogtepunten vindt Nieuwenhuis het jaarlijkse gemeenschappelijke optreden van de orkesten. Die krijgen allemaal ’s morgens de bladmuziek uitgereikt en ’s middags moet het dan gebeuren. “We hadden natuurlijk kunnen kiezen voor muziek uit de hele wereld, maar we laten ze dan juist Nederlandse liedjes spelen. Zie je ineens Afrikanen meedansen op Nederlandstalige liedjes. Dat is echt geweldig!”

Stichting Internationaal Folkloristisch Festival Salland heeft dit jaar flink wat tegenslag gehad bij het samenstellen van het programma. “We hadden een Australische dansgroep geprogrammeerd, maar die heeft af moeten zeggen in verband met de grote branden in Australië. Verder heeft een dansgroep uit Macedonië moeten annuleren nadat de subsidies waren ingetrokken na een politieke aardverschuiving bij de lokale verkiezingen. Dat is allemaal heel frustrerend, maar zo gaat het nou eenmaal. Het is niet de eerste keer dat we met afzeggingen zijn geconfronteerd, maar dit jaar was het heel extreem.”

Desondanks is Nieuwenhuis in zijn nopjes met het affiche. “Het programma is gewoon overeind gebleven. We hebben een mooie verdeling van culturen. Dat is ook waar we op in zetten. En daarnaast is het erg belangrijk om te blijven variëren. Je wilt niet altijd groepen uit dezelfde regio’s. Maar het samenstellen van het programma is en blijft een moeilijke klus. We werken veel samen met de organisaties van andere festivals om de reiskosten van de groepen te verdelen. Maar wij zitten wel erg voorin het seizoen. Veel groepen kunnen dan nog niet omdat de vakanties nog niet zijn begonnen. Sommige groepen hebben veel jonge leden en die moeten nog gewoon naar school.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.