ribsenblues 2009 verbreekt alle records

“Mooi festival hebben jullie hier in Raalte, wees er blij mee en trots op.” Voorman Harry Muskee van Cuby & The Blizzards zei het bij het begin van zijn optreden op de tweede dag van Ribs&Blues. De Drentse blueslegende kon toen nog niet vermoeden dat het na afloop bij de ‘meet and greet’ van de band zo druk zou worden, dat zelfs manager Henk Aa uit Raalte in moest springen om de kooplustige fans te voorzien van de nieuwe CD ‘Cats Lost’ en het speciale t-shirt van Anton Corbijn. Het tekende meteen ook de enorme belangstelling voor een festival waarbij alle records (opnieuw) werden verbroken.

Natuurlijk zat het Ribs&Blues mee met het weer. Een stralend zonnetje bescheen bijna voortdurend de volle Domineeskamp, waarbij de incidentele wolken zo nu en dan voor wat broodnodige schaduw zorgden. Maar ook de bands op de tweede dag trokken vanaf het moment dat Tweede Pinksterdag om 13.00 uur de poorten open gingen, weer een massale belangstelling.

Een nog relatief onbekende band als The Rhythm Chiefs mocht het spits afbijten en bleek meteen een muzikale verrassing. Drie jonge rasmuzikanten uit Dordrecht die gedegen blues speelden en hoogstens nog wat aan de show moeten werken. Maar als je zo jong bent moet dat geen probleem zijn. Ze maakten op de toen al meteen aardig volle tent veel indruk.

Heel wat langer in het muziekvak zit de Ier Samuel Eddy alias Eamon McCormack. Met een stevige portie bluesrock bediende hij naar behoren de massaal aanwezige fans die weer naar Raalte waren afgereisd. Dat het publiek voor Ribs&Blues uit heel Nederland (en zelfs daar buiten) komt is inmiddels wel bekend. Dat er ook altijd heel veel Raaltenaren rondlopen werd duidelijk toen rond 16.00 uur presentator Jaap Harmsen mocht melden dat Rohda Raalte dankzij een 5-1 overwinning op SC Erica na de zomer weer in de hoofdklasse van de amateurs speelt. Het leverde een massaal applaus op. En het was voor veel bezoekers reden genoeg om nog een extra biertje te pakken.

Muzikaal hoogtepunt Tweede Pinksterdag was daarna Cuby & The Blizzards. Afgelopen jaren traden zij al vaker op in Raalte, maar de Drenten staan na de recente CD ‘Cats Lost’ weer in het middelpunt van de belangstelling. Daarvan zijn er al meer dan 14.000 verkocht en tijdens Ribs&Blues kwamen daar nog een heleboel exemplaren bij. Een hele nieuwe generatie heeft de band nu ontdekt en dat was te merken in de volle en warme tent. Harry ‘Cuby’ Muskee en zijn mannen genoten er zichtbaar van en speelden zowel oud als nieuwe werk.

Ribs&Blues had nog een verrassing voor Muskee; Raaltenaar Henk Zielman, het hele weekeinde met zijn expositie Art of Noise op het terrein, had met behulp van een oude elpee met daarop Window of My Eyes (al uit 1968!) een bijzonder kunstwerk gemaakt. Samen met R&B-voorzitter Ton Groot Beumer overhandigde Zielman zijn werk aan Muskee die er vast wel een mooie plek voor weet als hij zijn eigen museum in Drenthe krijgt (bij zijn standbeeld in Grollo bijvoorbeeld).

Was dit optreden het hoogtepunt voor een groot publiek, voor met name de iets grijzere generaties en echte bluesliefhebbers waren dat de Fabulous Thunderbirds. Zanger en mondharmonicaspeler Kim Wilson is de enige die nog over is uit de begintijd (ongeveer dezelfde tijd dat Cuby & The Blizzards begon), maar won bijvoorbeeld in 2008 in Memphis in de VS nog gewoon de prestigieuze Blues Award voor beste mondharmonicaspeler. Dat het winnen terecht was, bewees Wilson met een paar fraaie solo’s. En vooral zijn toegift, solo met slechts stem en mondharmonica was voor velen een feest van herkenning. En voor anderen een eerste kennismaking met een legendarische Americana-band van tientallen jaren geleden. Het tekent ook de inmiddels brede programmering van Ribs&Blues: Van de stevige bluesrock van bijvoorbeeld Eric Sardinas en Danny Bryant tot het soulspektakel van Solomon Burke. En van de ‘jonkies’ van The Rhythm Chiefs tot de veteranen van The Blasters.

De grote vraag is altijd hoeveel mensen nu het dertiende Ribs&Blues, inclusief de Raalter Pinkster Party op zaterdagavond, hebben bezocht. Het blijft bij een gratis festival altijd moeilijk om het bezoekersaantal goed in te schatten, maar de beste schattingen variëren van dik 40.000 tot richting de 45.000 die korte of (vaak) langere tijd op het terrein vertoefden.

Met dat aantal werd meteen een nieuw record gevestigd want in 2008 ging het nog om tussen de 35 en 40.000 bezoekers. De extra investeringen dit jaar in de muzikale line-up zijn dus beloond, maar ook het steeds groeiende omlijstende programma draagt daar aan bij. Want lang niet alle bezoekers in Raalte zijn blues- of zelfs maar muziekliefhebbers. Zij komen voor de straatartiesten van Theaterland, de activiteiten voor de jongste jeugd in Kids Corner, het spektakel en de uitdaging voor de wat oudere jeugd in het Adventureland, de gekke merchandise of mobiele Tattooshop, de expositie Art of Noise, de Kop van Jut, de broodjes Sallandse beenham of de opperbeste sfeer gedurende het hele weekeinde. Of gewoon voor de spareribs natuurlijk.

Helaas is één vraag nog niet beantwoord; welke van de vier variëteiten bij de Spareribs Experience was nu de lekkerste? Een goede reden om volgend jaar met Pinksteren opnieuw te komen. Maar er zijn nog wel een paar dozijn redenen te bedenken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.