Home / archiefcentraal / renb heel druk heel warm heel muzikaal

renb heel druk heel warm heel muzikaal

“Mooi toch, die discussies over welke band nu de beste was. Dat betekent dat de mensen met de muziek bezig zijn en daar doen we het toch voor.” Programmeur Frank Satink van Ribs&Blues zei dat bijna aan het einde van een lange, drukke en vooral zonnige dag op de Domineeskamp. Hij kon toen nog niet vermoeden dat het laatste optreden van de zwoele avond van Solomon Burke voor misschien wel 15.000 bezoekers van dat moment het absolute hoogtepunt zou worden.

Tevredenheid alom na de eerste dag van het dertiende Ribs&Blues Festival. Zo’n 25.000 mensen waren kortere of (vooral) langere tijd op het Raalter festivalterrein. Alle publieksrecords lijken dit jaar te worden verbroken, al blijft het moeilijk schatten hoeveel bezoekers het gratis festival trekt. Gratis, en zo’n programmering, dat wekt steeds meer verbazing bij de groeiende stroom nieuwe bezoekers die inmiddels van heide en verre komt. Die inwoner van Julianadorp (Curaçao, 7.800 kilometer van Raalte), die was vast ook om een andere reden in Nederland.

Muzikaal was er zoals altijd veel discussie. De opener van het festival, Hokie Joint had de moeilijkste opgave maar kreeg van de toen nog half volle tent veel respons en sympathie. De fans van Bryant vonden Dana Fuchs niet zo veel voorstellen. De Canadezen van Big John Bates en zijn Voodoo Dolls zorgden vooral voor veel theater. The Blasters zorgden voor een ingetogen intermezzo met relaxte blues. Het gitaargeweld van de Amerikanen Eric Sardinas met zijn begeleiders knalde de tent in tot veel genoegen van de liefhebbers van stevige bluesrock.

Voordat Solomon Burke achter een speciaal opgehangen gordijn kon optreden, moest er backstage het nodige gebeuren. Dat werd beloond toen The King of Rock and Soul er een echte show van maakte. Met een strakke begeleidingsband van veertien goede muzikanten, bij enkele nummers nog aangevuld met de elf dames van de vrouwenband Hedys Ladies uit Twente en de Achterhoek, werd er een soms stevig rockende en dan weer ingetogen souloptreden gegeven dat diepe indruk maakte op een toen stampvolle tent. En zeker op de tientallen vrouwelijke bezoekers die bij Burke op het podium mochten komen om daar een roos te krijgen en mee te swingen.

Lees ook

Sportcentrum Tijenraan nieuwe locatie voor SportBSO InOranje

RAALTE – Na de herfstvakantie start SportBSO InOranje met een extra locatie in Sportcentrum Tijenraan. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.