processierups dit jaar ook in bebouwde kom

Een toenemend aantal meldingen in de afgelopen twee weken heeft er vrijdag toe geleid dat de gemeente Raalte een waarschuwing heeft gedaan omtrent de eikenprocessierups. Waar in de voorgaande jaren deze rupsen alleen in het buitengebied werden aangetroffen, komen er nu ook veel meldingen binnen vanuit de bebouwde kom. Daarom waarschuwt de gemeente haar inwoners om uit de buurt te blijven van nesten met eikenprocessierupsen.

De brandharen van de betreffende rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. Deze haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang en elke eikenprocessierups heeft er tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. Ze kunnen dan makkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. De rups hoeft niet worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers.

Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen, maar de stoffen die van de haren afkomen kunnen een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en hevige jeuk veroorzaken. In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Zonder behandeling kunnen de haren, als ze het oog binnendringen, blindheid veroorzaken, maar dit komt niet vaak voor.

De processierups zit vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen in eikenlanen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten aanwezig, die aan de stammen en dikke takken hangen. Jaren later kunnen de nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Wanneer inwoners een nest aantreffen, moeten ze dit melden bij de gemeente via 0572-347799 of via staging2.raalte.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.