mooie politiek beladen opening jacobsgat

Burgemeester Piet Zoon van Raalte heeft zaterdag samen met wethouder Cor van den Berg van Olst-Wijhe recreatieplas Het Jacobsgat geopend. Beide bestuurders deden dat door een levensgroot kanon af te schieten, geplaatst op Raalter grond en gericht op de gemeente Olst-Wijhe. Dat had nog een politiek geladen tintje, aangezien Baron Willem Hendrik van Ittersum uit Heino heeft geprobeerd om Zoon bij Summercamp Heino weg te houden, meldt de Stentor.

Het Jacobsgat ligt wel op Raalter grondgebied, het is zeer sterk verbonden aan Summercamp Heino dat gelegen is op het grondgebied van Olst-Wijhe. Dat het kanon op zijn grondgebied werd gericht, kon wethouder Van den Berg zaterdagochtend niet deren. “Voor 30.000 euro mag er wel een keer op ons geschoten worden”, lachte Van den Berg. Daarmee doelde hij op het bedrag dat Summercamp Heino jaarlijks afdraagt aan toeristenbelasting, dankzij de vele duizenden overnachtingen op het park met een capaciteit van ruim 900 bedden.

Baron van Ittersum probeerde tevergeefs om burgemeester Zoon bij het Summercamp weg te houden. Volgens Van Ittersum kan het niet door de beugel dat een burgemeester een ceremoniële handeling verricht terwijl er ‘een conflictsfeer’ is, schrijft de Stentor dinsdag. Hiermee doelt hij op de tegenstrijdige belangen van het recreatiepark en de Stichting Baron van Ittersum Fonds die de belangen van het landgoed ‘t Rozendael verdedigt. “Alles is hier vergunningstechnisch in orde”, maakte Zoon duidelijk. “Anders ben ik hier niet, dat zal duidelijk zijn. De mensen kennen me. Ja is ja en nee is nee.”

Recreatieplas het Jacobsgat heeft de afgelopen maanden een ware metamorfose ondergaan. Aan de oevers en op het eiland in de plas is de zogenaamde Challenge Run verrezen, een leuke hindernisbaan waarmee de bezoekers van het recreatiepark, ter land ter zee en in de lucht hun kwaliteiten kunnen testen. Na de officiële opening namen veel inwoners van Heino en Raalte de moeite om een kijkje te komen nemen bij het Jacobsgat, waar veel inwoners nog hebben leren zwemmen en schaatsen.

Tot teleurstelling van veel bezoekers was de openstelling echter eenmalig. In verband met het geldende bestemmingsplan zijn de activiteiten hier alleen toegankelijk voor de kinderen van Summercamp Heino. Nu de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte gezamenlijk een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied gaan opstellen, hoopt de directie dat het Jacobsgat voortaan voor iedereen toegankelijk zal zijn – zoals dat ook in het verleden het geval was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.