midzomerfeest marienheem pakt flink uit

Het Midzomerfeest viert dit jaar het 25-jarig bestaan en dat zullen we weten ook. Het programma van het feest, dat gehouden wordt van donderdag 18 tot en met zondag 21 juni, is uitgebreider dan ooit en bovendien is de donderdag bij het feest aangetrokken. Diverse oude en bekende programmaonderdelen keren eenmalig terug, zoals de babykruipwedstrijd, de kamelenrace en de kraanbehendigheidswedstrijd. Daarnaast heeft de organisatie diverse leuke extraatjes in petto. Wat te denken van een helikoptervlucht boven het dorp voor maar 25 euro of gratis naar Mooi Wark.

“We zetten er op in dat we quitte spelen, maar voor de viering van het 25-jarig bestaan hebben we in de afgelopen jaren flink wat geld gereserveerd”, vertellen Chris Heetkamp en Roy Huis in ’t Veld namens de organisatie, Stichting Midzomerfeesten Mariënheem. De toon wordt meteen al gezet met de binnenkomst van de Midzomerboom. In de optocht komen diverse oude programma-onderdelen op speelse wijze terug. “Zo hebben we bijvoorbeeld tien voormalige midzomerbruidsparen bereid gevonden om mee te lopen in de optocht.” Hebben ze niet geprobeerd om dit jaar weer een midzomerbruidspaar te vinden? “Nee, absoluut niet. Alles draait om terugblikken. Als we een nieuw bruidspaar zouden hebben, zou dat ontzettend veel aandacht van de andere programma-onderdelen wegtrekken.”

Zaterdagmiddag staan er twee in het oog springende activiteiten op het programma. Allereerst om 15.00 uur het bultmaken, een onderdeel van weleer. Wie lukt het om in een kort tijdsbestek een zo hoog mogelijke zandbult te maken? “Alle kampioenen van vroeger zijn benaderd om mee te doen”, vertelt Huis in ’t Veld. Daarna begint om 16.00 uur de ‘gesloten kofferbak verkoop’, een ietwat aangepaste versie van de kofferbakverkoop van vroeger. “In plaats van handelaren met spulletjes in de kofferbak hebben we dit jaar allemaal speciale auto’s met een kavel in een afgesloten kofferbak. Aan de hand van een cryptische omschrijving kun je bieden op de kavels. Wat het allemaal voor spullen zijn? Daar kunnen we weinig over zeggen. Er kan een grote mispoes tussen zitten, maar er zitten ook heel erg leuke en waardevolle kavels bij.”

Zondag staan er ook weer diverse activiteiten van vroeger op het programma. Het begint al om 11.00 uur met de grote shovel- en kraanbehendigheidswedstrijd. Met de kraan een dopje van een flesje bier wippen, dat soort werk. Diverse kraanmachinisten uit de regio doen mee. De winnaar mag overigens later die dag helpen bij het bodypainten van een jongedame. Zondagmiddag gaat het vanaf 14.00 uur verder met een drietal spelletjes van weleer. Drie hoogtepunten uit de lange geschiedenis die het Midzomerfeest heeft met ludieke programmaonderdelen. Deze keer de babykruipwedstrijden, de kamelenrace en de kinderwagenrace.

“Om de babykruiprace kun je gewoon niet heen. Die heeft indertijd het landelijke nieuws gehaald. Harry Vermeegen presenteerde het. Er was ook enige commotie. Niet iedereen vond dat het kon.” Om te laten zien dat er weinig mis is met het spel doen ook enkele ‘baby’s’ van vroeger, inmiddels allemaal rond de 20 jaar oud, mee. Het is de bedoeling dat de baby’s zo snel mogelijk over een baan van vijftien meter naar hun ouders kruipen. Van knuffeldieren tot een fles, van alles mag gebruikt worden om de hummeltjes zo snel mogelijk naar de finish te lokken. “We zijn benieuwd of het record van vroeger, één minuut vijftien, gehaald wordt!”

En ook de kamelenrace mocht natuurlijk niet ontbreken. De missie? Gezeten op een kameel zo snel mogelijk een rondje rond de Midzomerboom maken. En dat is lastiger dan je denkt, want kamelen zijn eigenwijs en reageren anders op een ‘ruiter’ dan een paard. In elk geval als het om aansturing gaat… “Iedereen uit Mariënheem herinnert zich nog wel dat de toenmalige pastoor Brummelaar heel fanatiek meedeed”, lacht Heetkamp. En dan is er nog de kinderwagenrace. Een race waarbij de kinderwagen eigenlijk fungeert als extra ballast. Of de kinderwagens ook geheel ongeschonden de finish bereiken is nog maar de vraag. “We doen de spelletjes om en om”, vertelt Huis in ’t Veld. “De manches zullen elkaar afwisselen.” Voor meer informatie en/of opgave kun je een kijkje nemen op staging2.midzomerfeest.nl.

Zondagavond wordt het feest afgesloten met een optreden van de immens populaire boerenrockformatie Mooi Wark, bekend van hits als ‘In de blote kont’, ‘Idioot’ en ‘Bok ‘m d’r op’. De entree is gratis. “We wilden dit jaar uitgebreid uitpakken. Met veel spelletjes en activiteiten, maar ook met de muziek. Vrijdagavond hebben we bijvoorbeeld One Two Trio. Dat is traditie voor de vrijdag: Een grote naam. En de vrijdagavond loopt ook al jaren goed. Maar de zondagavond werd de afgelopen jaren toch wel iets rustiger. Ondanks dat veel Mariënhemers het een heel erg leuke avond vinden. Met Mooi Wark willen we iedereen een cadeautje geven. En we verwachten ook dat het die avond wel wat drukker zal worden. Want dit is wel iets aparts. Mooi Wark, gratis en voor niets!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.