luttenberg vol met straatkoren en oldtimers

Tien straatkoren, een schreeuwkoor, folklore, vermaak voor jong en oud en honderden oldtimers. In Luttenberg worden zondag 28 juni weer twee evenementen gecombineerd tot één bruisend geheel. De heren van het Luttenbergse straatkoor De Stroatkjals houden die dag namelijk het straatkorenfestival Het Musicale Landleven in het centrum van het dorp en Landbouwmuseum De Laarman presenteert het dertiende Historisch Festival.

Het Musicale Landleven begint om 12.45 uur. De Stroatkjals verzorgen de aftrap. Tot 17.00 uur kun je kijken en luisteren naar optredens van tien straatkoren die de bezoekers zullen laten genieten van zeemansliederen, shanty’s, smartlappen en schoolliedjes uit grootmoeders tijd. Naast De Stroatkjals gaat het om: Het Eper Wegpiraten Koor, De Oostvaarders, Popkoor Amazing, Aan Lager Wal, Het Zeebanket, Joya, Koor zonder Naam, Op Koers en De Roalter Jongs. De koren treden op bij vijf verschillende terrassen: Grotzooi, De Schoenmaker, Spoolder, Elckerlyc en Booijink. Om 14.10 uur staat er bovendien een kort optreden op het programma van het Heino’s Schreeuwkoor. Dat zal plaatsvinden tussen Spoolder en de winkel van Verschoor.

Maar daarnaast is er nog veel meer te beleven. In de Butzelaarstraat staat een sfeervolle braderie in landlevenstijl, er is gezorgd voor straattheater, er loopt een herder met zijn schaapskudde, je kunt kijken naar verschillende demonstraties (onder andere een schapenscheerder en een hoefsmid), een ritje maken in een paardenkoets en bij de Mariagrot kun je luisteren naar een verhalenvertelster en de voorspellingen van een waarzegster. Voor de kinderen is er een kinderboerderij, een springkussen, een schminkstand en een ballonnenentertainer. Bij Elckerlyc kun je bovendien kijken naar de vorderingen van het klompenmozaïek van De Nachtwacht, waarmee plaatselijk klompenmaker Martin Dijkman momenteel druk bezig is. Het Musicale Landleven wordt rond 17.00 uur afgesloten met een gezamenlijk optreden van alle koren op het terras bij Booijink.

Bij het Historisch Festival bij Landbouwmuseum De Laarman kun je die dag zo’n vierhonderd oldtimer tractoren, auto’s, motoren, brommers, vrachtwagens en landbouwwerktuigen bezichtigen. Tevens zijn er demonstraties met oude landbouwwerktuigen. Verder is er een grote ruil- en verkoopbeurs voor onderdelen en gereedschappen met een groot aantal standhouders. Qua grootte behoort het Historisch Festival tot de top drie van Noord- en Oost-Nederland. Hoogtepunt van het festival is de historische optocht, een unieke mogelijkheid om een grote diversiteit aan verschillende historische machines rijdend te zien. Rond 12.00 uur gaat de rondrit door de omgeving van Luttenberg van start.

Buiten al het ronkende geweld is er nog meer te doen in en om het geheel vernieuwde museum. Zo worden er Sallandse bodemvondsten tentoongesteld en in de gewelven van het museum bevindt zich een ambachtelijke kaarsenmakerij. Een groep country- en linedancers en een groep trekharmonicaspelers uit Markelo in boeren klederdracht zorgen voor een gezellige sfeer. Nieuw in het programma zijn de mini autoraces. Vele deelnemers uit de regio zorgen met hun radiografisch bestuurde auto’ s voor (hopelijk) spannende wedstrijden op een speciaal daarvoor aangelegd parcours. De toegang voor het Musicale Landleven is gratis. De entreeprijs voor het Historisch Festival bedraagt 5 euro. Kinderen onder de 12 jaar (onder begeleiding) hebben gratis toegang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.