koude oorlog herleeft op de haere in olst

De bunkers van de Stichting IJssellinie op landgoed De Haere in Olst zijn zaterdag 4 juli van 12.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. Maar niet alleen de bunkers, ook de commandopost aan de IJsseldijk in Welsum is zaterdag voor publiek toegankelijk. In alle bunkers worden elk half uur rondleidingen gegeven onder leiding van een gids die je alles kan vertellen over de IJssellinie en de gevolgen voor de bewoners van Oost Nederland bij een Russische inval tijdens de Koude Oorlog.

De bunkers zijn in de maanden juli en augustus ook iedere woensdagavond tussen 19.00 en 20.30 uur geopend. Op de woensdagen 8 en 22 juli en 5 en 19 augustus is ook de werkgroep Dienstplicht Koude Oorlog (DKO) aanwezig. Deze werkgroep zal de commandobunker op De Haere weer tot leven brengen, geheel in de stijl van de periode van de Koude Oorlog. Dit proberen zij te doen met authentiek materiaal, uitrustingen, gedrag en houding.

Ook doen de leden van DKO dit door het zogenaamde 24-uurs re-enactment. Dat wil niets anders zeggen dan dat zij proberen klokje-rond in hun rol te blijven en voor alles de juiste uitrusting te gebruiken uit de goede periode. Dat betekent dus lapen in de puptent en in de M58-slaapzak en van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat gekleed in het juiste uniform. Deze wijze van werken heeft uiteraard een reden. Voor meer informatie over deze groep en algemene informatie kijk je onder meer op staging2.ijssellinie.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.