intersport schutte altijd in vijfde versnelling

Intersport Schutte in Raalte viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Dat gebeurt met allerlei acties waarover je deze week in een huis aan huis verspreide krant meer informatie kunt vinden. 100 Jaar is oud, maar Intersport Schutte is in doen en laten een jong bedrijf. “We staan altijd in de vijfde versnelling”, stelt Han Schutte, die samen met zijn vrouw Mirjam de scepter zwaait. “Ik bedoel, we hebben een sportzaak, dan moet je altijd in beweging zijn en de aanval kiezen!”

Het begon allemaal met Hans grootvader Albertus Schutte. Het was de bedoeling dat Albertus onderwijzer zou worden, maar toen bleek dat de kweekschool in Zwolle niet rooms katholiek was, ging het hele feest niet door. “Wonderwel werd er hierna besloten dat Albertus schoenmaker zou worden en zich toe zou leggen op orthopedische schoenmakerij”, vertelt Herman Schutte, de vader van Han. Na een uitgebreide leerschool begon hij in 1909 vanuit zijn huis in Broekland. Na enkele verhuizingen binnen dat dorp besloot Albertus in 1925 zijn bedrijf te verhuizen naar Raalte. “Er waren in die tijd weinig Broeklanders die geld hadden voor orthopedische schoenen”, legt Herman uit.

Schutte begon in een pand aan de BK-straat. In 1950 nam Herman de zaak over. In 1956 verhuisde het bedrijf naar de Stationsstraat. In 1962 kocht Herman ter uitbreiding drie ernaast gelegen woningen aan. In 1973 werden deze drie woningen plus de bestaande winkel verbouwd tot een voor die tijd zeer grote sportzaak. En dat bleek al snel een succes. In 1975 verhuisde de sportzaak naar het pand van bakkerij en café Logtenberg aan de Herenstraat. Han en Mirjam namen in 1990 de zaak over. Vele verbouwingen en uitbreidingen volgden, waarvan de meest ingrijpende in 1999 toen het bedrijf werd uitgebreid van 250 naar 700 vierkante meter. Inmiddels meet de zaak zo’n duizend vierkante meter. Zo’n veertien jaar geleden sloot Sporthuis Schutte zich aan bij de inkooporganisatie Intersport. “En die samenwerking heeft ons enorm versterkt!”

Intersport Schutte verkoopt alles op het gebied van sportkleding en sportartikelen voor een breed palet aan sporten. “Met name de voetbal, de handbal, het lopen, watersporten en tennis springen er hier in Raalte uit”, vertelt Han. “Veel andere sportzaken zijn in de afgelopen jaren omgeschakeld naar de sportmode. Het was voor ons een bewuste keuze om dat niet te doen. Sport is onze core-business en sport moet dat ook blijven. Het blijkt een goede keuze geweest te zijn.”

Met de huidige oppervlakte denkt Han voorlopig wel aan de max te zitten. “Maar misschien besluiten we binnenkort weer om de zaak te restylen. We kunnen hier als sportzaak natuurlijk nooit stil blijven staan. Ik zie het ook als een uitdaging om ons te blijven ontwikkelen op het gebied van het assortiment. De technische ontwikkelingen gaan snel en je moet er voor zorgen dat je productkennis in orde is. Maar dat zit wel goed. We werken hier met een team van allemaal vakidioten! Ik beschouw dit dan ook nog steeds niet als werk. Sport en sportbeleving vind ik gewoon ontzettend leuk. Dat maakt me elke dag weer enthousiast. Ik ben het gaspedaal en Mirjam fungeert af en toe als rempedaal. Dat zij ook uit het zakenleven komt, is heel fijn. Ze heeft er begrip voor dat ik hier lange dagen moet maken.”

Han vergelijkt zijn bedrijf en zijn team van vijftien medewerkers vaak met een sportteam. Wat opvalt, is dat Han zichzelf niet ziet als aanvoerder. “Ik ben een middenvelder. Ik ben geen echte manager. Ik ben er om te dienen. Peter Kalkman, mijn assistent bedrijfsleider, fungeert als aanvoerder. Mirjam is de meecoachende keeper.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.