innovatieve zonne auto solar team twente

Het Solar Team Twente 2009, met onder andere Tim Ellenbroek uit Raalte in de gelederen, heeft donderdag haar zonne-auto ’21 Revolution’ gepresenteerd in de Amsterdam Convention Factory. Met deze auto verschijnt het team aan de start van de tiende World Solar Challenge in Australië. Minster Maria van der Hoeven van Economische Zaken onthulde de innovatieve auto en prees het ondernemerschap van het team. De auto is felrood en bevat geen logo’s.

De innovatie van dit jaar is het flexibele kantellichaam, dat de vleugel van de auto met het frame verbindt. Dit is gemaakt van een speciaal soort rubber. Diverse autofabrikanten hebben al wel geëxperimenteerd met dit materiaal, maar verder dan de conceptfase zijn ze nog niet gekomen. Het Solar Team Twente gebruikt dit materiaal om de aerodynamica te verbeteren. En met succes, de aerodynamica is met 25 procent verbeterd ten opzichte van de vorige auto.

De kracht van de zonne-auto van het Twentse team ligt bij de grote hoeveelheid energie die het team binnenhaalt. De auto is uitgerust met een kantelende vleugel. Deze draait mee met de zon, zodat de zonnestralen loodrecht op de zonnecellen vallen. Samen met het gepatenteerde lenzensysteem dat de kracht van de zon bundelt op de onderliggende zonnecellen, haalt het team met zes vierkante meter aan zonnecellen, liefst 7,5 vierkante meter aan zonlicht binnen. Het werkt in feite als een loep.

Dat Solar Team Twente innovatief is blijkt onder andere uit het feit dat het het enige team is met een patent. Om de nieuwste ontwikkelingen in de auto te kunnen verwerken neemt het team bewust ontwerprisico’s. De vooraf gestelde doelen, op gebied van aerodynamica zijn mede door de genoemde innovaties gehaald. Maar ook op een ander vlak onderscheidt zij zich van de andere deelnemers. De auto zal dit jaar geheel zonder logo’s en in het Ferrari-rood gaan rijden. De auto start op 25 oktober en legt een afstand van 3.010 kilometer af, dwars door de Australische outback: Van Darwin naar Adelaide.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.